יהדות
הפוך לדף הבית
יהדות מידע יהודי חדשות דעות משפחה תרבות אוכל נשים חינוך






אוכל

דף הבית » אוכל » כשרות עדכונים מנהגים ועוד... » ט``ו בשבט נקי וכשר!


ט"ו בשבט נקי וכשר!


13/01/2014
איזה פירות חייבים לבדוק? איזה פירות לא חייבים כלל? איזה פירות מומלץ לבדוק? מאמר מפורט לגבי כל הפירות האהובים.


פירות שנשתבחה בהן ארץ ישראל – שבעה הן, אך בראש השנה לאילנות, אנו מעלים על שולחננו מגוון רב של פירות מרחבי תבל. פירות אקזוטיים לצד מסוכרים, פירות מיובשים לצד פירות העונה, ומגוון רב מציף את החנויות והשווקים.
כידוע, גם בממלכת הפירות ישנם פירות שיש בהם חרקים ונגיעות מסוגים שונים שאין אנו רוצים להיכשל באכילתם. ניתן לחלק את הפירות לשלוש קבוצות עיקריות:
"בחזקת נקי" – הפרי כשמו כן הוא בחזקת נקי, ואין חובה כלל לבדקו טרם האכילה. למעט אם ישנם סימנים חריגים במיוחד, העלולים להעיד על נגיעות. כמו למשל: שינוי צבע, כרסום או מוצר המאוחסן זמן רב.
"ראוי לבדוק" – נוכחות חרקים בפירות, או נמצאת בשכיחות נמוכה, ולכן כדאי וראוי לבודקם.
"יש לבדוק" – נוכחות חרקים בפירות אלו הינה בשכיחות גבוהה, וחייבים המה בבדיקה על פי ההלכה.
 
'ועד הכשרות' של העדה החרדית מסבירים, כי באופן כללי ניתן להצביע על מכלול פירות המשתייכים בכל קבוצה. כך, למשל, פירות העונה הטריים, דוגמת אבטיח, אגס, אבוקדו, בננה, פסיפלורה וכדומה – מוגדרים "בחזקת נקי". לעומתם, פיצוחים ואגוזים בדרך כלל "חובה לבדוק", ואילו פיצוחים מסויימים ופירות מיובשים מוגדרים בדרך כלל כ"ראוי לבדוק".
 
להלן רשימת הפירות (לפי א'-ב'):
 
בחזקת נקי
ראוי לבדוק
ראוי לבדוק קלות
או חיצונית בלבד
יש לבדוק
אבוקדו
אוכמניות מיובשות
אגס מיובש
אגוז לוז (בונדוק)
אבטיח
אוכמניות מיובשות
אננס מיובש או מסוכר
אגוז מלך
אגוז פקאן מסוכר
זיתים (בשימורים)
אפרסק מיובש
אגוז פקאן
אגוז קוקוס שלם
ערמונים
גויאבה מיובשת
אוכמניות מיובשות
אגס טרי
פופקורן
לדר (משמש מיובש)
אפרסק טרי
אננס טרי
צנובר
מלון מיובש
בוטנים
אתרוג מסוכר
רימון
מנגו מיובש
חמניה - קלופים ושאינם קלופים
בננה
שזיף מיובש ו/או מגולען
פאפיה מיובשת או מסוכרת
חרובים
גרעיני דלעת
שקדים
קוקוס טחון
משמש מיובש
דובדבן מסוכר
שקדים מולבנים
קיווי מיובש
פיסטוק חלבי
חומוס קלוי
תפוחי עץ מיובשים
קליפות פומלה
צימוקים
חמוציות
 
קרמבולה מיובשת
תמרים מיובשים
מנגו טרי
 
תות שדה מיובש
 
מלון טרי
 
תפוז סיני מסוכר
 
פסיפלורה
 
תפוח עץ טרי
 
קוקוס
 
 
 
קרמבולה טריה
 
 
 
 
מיוחדים
אגוז קשיו – יש לבדוק, אך אם סגור לחלוטין – בחזקת נקי.
גויאבה טריה – יש לבדוק בקפדנות, לחתוך לפרוסות דקות ולהתבונן מול האור.
דובדבנים מיובשים – מארה"ב, בחזקת נקיים. מתורכיה – נגועים ביותר!
ענבים – יש להשרות 5 דקות במי-סבון, ולשטוף.
פירות הדר – להיזהר שהכנימות שעל הקליפות לא תידבקנה לפרי.
פטל – בדיקתו קשה ביותר!
תמרים לחים – בדרך כלל נקיים, אך מומלץ לבדוק.
תאנים מיובשות - קשה מאוד לבודקן וראוי שלא לאוכלן.
רשימת התגובות  
מה לגבי תות שדה טרי? - כרמית, 14/01/2014
תותים טריים?
מה עם תאנים? - מנשה, 14/01/2014
הא?
אכן נשמט מרשימת המיוחדים
הוספנו עוד שורה.
תודה לך על תשומת הלב!

פורטל מורשת
דף הבית
אודות
צור קשר
הוסף למועדפים
הפוך לדף הבית
רישום חברים
מפת האתר
ראשי
שאל את הרב
שיעורי תורה
לימוד יומי
לוח שנה עברי
זמני היום
זמני כניסת ויציאת השבת
רפואה שלמה - רשימת חולים לתפילה
פורומים
שידוכים
תיירות
שמחות
אינדקס
ערוצי תוכן
יהדות
מידע יהודי
חדשות
דעות
משפחה
תרבות
אוכל
קניות
כלים
פרסמו אצלנו
במה ציבורית
המייל האדום
בניית אתרים
סינון אתרים
RSS
דרושים
תיק תק – פיתוח אתרים לביה"ס
לוח שנה עברי
זמני היום וזמני כניסת ויציאת השבת
מגשר גירושין
אינדקס אתרי יהדות
אינדקס אתרי חינוך
בית מדרש | מידע יהודי | פרשת השבוע | מאגר השיעורים | לוח שנה עברי | אנציקלופדיית יהדות | חדשות | תרבות | אוכל | קניות | אינדקס אתרים | רפו"ש | שו"ת | פורומים | שידוכים | שמחות | תיירות | במה ציבורית | בניית אתרים | סינון אתרים | דף הבית | הוסף למועדפים | אודות | צרו קשר | RSS | פרסמו אצלינו | דרושים
© כל הזכויות שמורות ל SafeLines