יהדות
הפוך לדף הבית
יהדות מידע יהודי חדשות דעות משפחה תרבות אוכל נשים חינוך






אוכל

דף הבית » אוכל » כשרות עדכונים מנהגים ועוד... » ענבי נזירך


ענבי נזירך


19/05/2011
מהם הענבים הנזכרים בפרשה ואיך נוצרים צימוקים? ומתכון לאורז בר בצימוקים


ג שֵׁשׁ שָׁנִים תִּזְרַע שָׂדֶךָ וְשֵׁשׁ שָׁנִים תִּזְמֹר כַּרְמֶךָ וְאָסַפְתָּ אֶת-תְּבוּאָתָהּ.  ד וּבַשָּׁנָה הַשְּׁבִיעִת שַׁבַּת שַׁבָּתוֹן יִהְיֶה לָאָרֶץ שַׁבָּת לַיהוָה  שָׂדְךָ לֹא תִזְרָע וְכַרְמְךָ לֹא תִזְמֹר.  ה אֵת סְפִיחַ קְצִירְךָ לֹא תִקְצוֹר וְאֶת-עִנְּבֵי נְזִירֶךָ לֹא תִבְצֹר  שְׁנַת שַׁבָּתוֹן יִהְיֶה לָאָרֶץ. (פרשת בהר בחוקותי, ויקרא כה פסוק ג' - ה' )   
 
על המילים "ענבי נזירך" רש"י מפרש, שאלו אותם ענבים שבני האדם מנזירים אותם מהם, כלומר ענבים המופרשים מבני אדם. הרמב"ן מוסיף שענבי נזירך בא מלשון המילה נזיר כמו שנזיר שאסור ביין ובענבים לחים ויבשים (צימוקים) כך ענבים אלו מופרשים מבני האדם בשנה השביעית. האיסור לא בא רק על ענבים שנעשתה בהם עבודה ממש בכדי לזמור אותם כפי שכתוב ו"כרמך לא תזמור"' אלא גם על ענבים שהם ענבים נזירים שצמחו בכרם בלא עבודה.
 
הרמב"ן מוסיף ומסביר כי  האיסור הוא גם על הספיחים כפי שמופיע "את ספיח קצירך לא תקצור", כלומר על מה שלא נזרע בכוונה אלא צמח מהזרעים שנפלו בשעת הקצירה, שלא יבואו בני אדם ויאמרו הרי אנו אוכלים מן הספיחין ולא משדה שנעשתה בו עבודה ואולי יגדילו לעשות ובשנה הקודמת לשמיטה ישאירו יותר זרעים לשם ספיחין.
 
הקב"ה הזהיר בספיחי השדה ומזהיר את בני האדם לגבי ספיחי כרם. ספיחי הכרם  הם ענבי נזיר שאסור לנו לבצור גם אם גדלו בכרם שלא נעשתה בו עבודות כמו חפירה וזמירה, בדיוק כפי שאסור לקצור את ספיחי השדה. איסור זה נועד ללמדנו  שכפי שה' ברא את  העולם בשישה ימים ונח בשביעי כך אנו צריכים להפקיר את השדה לשנה שלמה, וכן בא ללמדנו את מידת הוותרנות בלי תמורה. 
 
ענבים הם הפרי של שיח הגפן המוכר לנו משבעת המינים. מקורו של הגפן במערב אסיה עד הודו. משם עבר למזרח התיכון ולאירופה. לגפן יש מאות זנים וריבוייה נעשה על ידי יחורים. כיום מקובל להרכיב את הייחורים על כנות הנותנות לגפן תכונות שונות ובמיוחד עמידות בפני הפגעים השונים. הגפן מתחילה להניב פרי בשנה השלישית או הרביעית לנטיעתה. זני הענבים מתחלקים לשני זנים אדומים ולבנים.
 
הצימוקים אותם עושים מענבים משתמרים לאורך זמן רב וכבר בעבר הן מוזכרות כפרי שנהגו לשמר. שימור הצימוקים מתקיים בשל תכולת הסוכר הרבה שבענב. סוג הצימוקים תלוי בזן הענב מקובלים הם הזנים ללא הגרעינים, כגון: התומפסון והסלטולינה. תהליך השימור מתחיל עוד בכרם שם לאחר הבצירה מרימים אותו מעל האדמה ומכסים ברשת כנגד מזיקים. לקבלת צימוקים בהירים משרים את הענבים בגופרית דו חמצנית הידועה גם כחומר המשמרE-220  ולאחר מכן מייבשים בחום.
   
אורז בר עם גזר גמדי וצימוקים
 
2 כוסות אורז בר
6 כוסות מים
חצי חבילה גזר גמדי
חצי כוס צימוקים שחורים
4 כפות צנוברים קלויים
4 כפות אגוזי פקאן קלויים
רבע כוס פטרוזיליה קצוצה
פלפל שחור גרוס
מלח  
40 גרם מחמאה
2 כפות שמן
2 כפות סוכר
בצל קטן פרוס לרצועות דקות
מיץ טרי מחצי תפוז
 
אופן ההכנה
  • לשטוף את אורז הפרא ולבשל אותו עם המים וחצי כפית מלח לכל כוס.
  • לאחר שהאורז רך ומעט התנפח יש לשטוף אותו קלות ולשים במסננת
  • לבשל את הגזר הגמדי במים רותחים עם קורט מלח עד רכות ולסנן.
  • יש לחמם שמן להוסיף מחמאה ולהוסיף את הבצל. לאחר השח

פורטל מורשת
דף הבית
אודות
צור קשר
הוסף למועדפים
הפוך לדף הבית
רישום חברים
מפת האתר
ראשי
שאל את הרב
שיעורי תורה
לימוד יומי
לוח שנה עברי
זמני היום
זמני כניסת ויציאת השבת
רפואה שלמה - רשימת חולים לתפילה
פורומים
שידוכים
תיירות
שמחות
אינדקס
ערוצי תוכן
יהדות
מידע יהודי
חדשות
דעות
משפחה
תרבות
אוכל
קניות
כלים
פרסמו אצלנו
במה ציבורית
המייל האדום
בניית אתרים
סינון אתרים
RSS
דרושים
תיק תק – פיתוח אתרים לביה"ס
לוח שנה עברי
זמני היום וזמני כניסת ויציאת השבת
מגשר גירושין
אינדקס אתרי יהדות
אינדקס אתרי חינוך
בית מדרש | מידע יהודי | פרשת השבוע | מאגר השיעורים | לוח שנה עברי | אנציקלופדיית יהדות | חדשות | תרבות | אוכל | קניות | אינדקס אתרים | רפו"ש | שו"ת | פורומים | שידוכים | שמחות | תיירות | במה ציבורית | בניית אתרים | סינון אתרים | דף הבית | הוסף למועדפים | אודות | צרו קשר | RSS | פרסמו אצלינו | דרושים
© כל הזכויות שמורות ל SafeLines