יהדות
הפוך לדף הבית
יהדות מידע יהודי חדשות דעות משפחה תרבות אוכל נשים חינוך






אוכל

דף הבית » אוכל » כשרות עדכונים מנהגים ועוד... » מי אוהב ג`לי?


מי אוהב ג'לי?


21/03/2011
איך עושים מוסים ומה מייצב את הג'לי? ואיך כל זה קשור לפרשה? וגם: מתכון לפנקוטה שוקולד


ט אֶת-זֶה תֹּאכְלוּ מִכֹּל אֲשֶׁר בַּמָּיִם  כֹּל אֲשֶׁר-לוֹ סְנַפִּיר וְקַשְׂקֶשֶׂת בַּמַּיִם בַּיַּמִּים וּבַנְּחָלִים אֹתָם תֹּאכֵלוּ.  י וְכֹל אֲשֶׁר אֵין-לוֹ סְנַפִּיר וְקַשְׂקֶשֶׂת בַּיַּמִּים וּבַנְּחָלִים מִכֹּל שֶׁרֶץ הַמַּיִם וּמִכֹּל נֶפֶשׁ הַחַיָּה אֲשֶׁר בַּמָּיִם שֶׁקֶץ הֵם לָכֶם.  יא וְשֶׁקֶץ יִהְיוּ לָכֶם מִבְּשָׂרָם לֹא תֹאכֵלוּ וְאֶת-נִבְלָתָם תְּשַׁקֵּצוּ.  יב כֹּל אֲשֶׁר אֵין-לוֹ סְנַפִּיר וְקַשְׂקֶשֶׂת בַּמָּיִם שֶׁקֶץ הוּא לָכֶם. (פרשת שמיני)
 
על המילים "מבשרם לא תאכלו" מסביר רש"י "אינו מוזהר על הסנפירים והעצמות" אלא רק על בשרם, מובן מכך כי הסנפירים והעצמות מותרים. אך האם אנו אוכלים עצמות דגים התשובה לכך היא, כן. אנו משתמשים בחומר הנקרא ג'לטין שהוא חלבון קרישי המופק מעצמות ומעורות של בעלי חיים כמו פרות ודגים.
 
הג'לטין משמש כחומר מייצב בעיקר בתחום הקונדיטוריה, במוסים, בקרם בוואריה או בפנקוטה. כמו כן, הג'לטין הוא המרכיב העיקרי בייצור מקפא (ג'לי) למאכל במגוון טעמים.
 
בייצור הג'לטין מרסקים את העצמות לאבקה דקיקה. אבקה זו מומסת במים חמים ומתייצבת כקריש לאחר קירור.
 
ג'לטין המופק מעצמות ומעורות דגים הוא כשר למהדרין לעומתו, ג'לטין המיוצר מבהמות אינו זוכה לכשרות למהדרין מכיוון שלרוב הוא מיוצר מבשרן של בהמות לא כשרות. רוב ארגוני הכשרות אוסרים לחלוטין על שימוש בג'לטין שמקורו בבשר בהמות. ייצור ג'לטין מדגים הוא יקר יותר ומסובך יותר מייצור ג'לטין מבהמות, ולכן הוא נמצא בשימוש במוצרים בעלי תו "כשרות למהדרין" בלבד.
 
ג'לטין זה מסומן כ"ג'לטין מעצמות דגים" או "ג'לטין מהודר". בישראל גם ג'לטין שיוצר מעצמות בהמות מקבל הכשר "פרווה" מכיוון שהוא בחזקת "בטל בשישים" ו"חומר חדש". כמוכן יש יצרנים המייצרים אבקת ג'לי סינתטית-צמחית, בכדי שהמוצר יוגדר "כשר פרווה", כך שלציבור השומר על כשרות לא תהיה הגבלה על אכילתו. ג'ליטין ניתן למצוא בצורת גרגרים, אבקה ודפים (הדפים אינם כשרים)  
 
המסת הג'לטין נעשית ע"י חישוב של 5 גרם מים על כל גרם של אבקת ג'לטין. את הג'לטין יש להמיס על בן מארי ולא על אש ישירה ולקרר אותו עד הפיכתו למעין גומי. במידה ומכניסים את הג'לטין לנוזל חם (תלוי במתכון) ניתן לדלג על שלב החימום.
 
פנקוטה שוקולד (8 מנות)
 
חומרים:
ליטר שמנת לבישול
20 גרם ג'לטין + 12 כפות מים להמסה
2 כפות תמצית וניל
200 גרם סוכר
200 גרם שוקולד
3 כפות ליקר שוקולד
 
אופן ההכנה:
  • ממיסים את הג'לטין במים
  • שמים בסיר שמנת וניל וסוכר ומבשלים עד רתיחה
  • מסירים מהאש ומוסיפים את הג'לטין
  • לאחר שהג'לטין התערבב מוסיפים את השוקולד עד להמסה
  • לאחר מספר דקות שהתערובת התקררה מעט יש להוסיף את ליקר השוקולד.
  • להעביר לקערות אישיות ולקרר במקרר לפחות 3 שעות.
 
קובי ערמון,  אישי שף 050-9102237  www.kobi-chef.co.il
 

פורטל מורשת
דף הבית
אודות
צור קשר
הוסף למועדפים
הפוך לדף הבית
רישום חברים
מפת האתר
ראשי
שאל את הרב
שיעורי תורה
לימוד יומי
לוח שנה עברי
זמני היום
זמני כניסת ויציאת השבת
רפואה שלמה - רשימת חולים לתפילה
פורומים
שידוכים
תיירות
שמחות
אינדקס
ערוצי תוכן
יהדות
מידע יהודי
חדשות
דעות
משפחה
תרבות
אוכל
קניות
כלים
פרסמו אצלנו
במה ציבורית
המייל האדום
בניית אתרים
סינון אתרים
RSS
דרושים
תיק תק – פיתוח אתרים לביה"ס
לוח שנה עברי
זמני היום וזמני כניסת ויציאת השבת
מגשר גירושין
אינדקס אתרי יהדות
אינדקס אתרי חינוך
בית מדרש | מידע יהודי | פרשת השבוע | מאגר השיעורים | לוח שנה עברי | אנציקלופדיית יהדות | חדשות | תרבות | אוכל | קניות | אינדקס אתרים | רפו"ש | שו"ת | פורומים | שידוכים | שמחות | תיירות | במה ציבורית | בניית אתרים | סינון אתרים | דף הבית | הוסף למועדפים | אודות | צרו קשר | RSS | פרסמו אצלינו | דרושים
© כל הזכויות שמורות ל SafeLines