יהדות
הפוך לדף הבית
יהדות מידע יהודי חדשות דעות משפחה תרבות אוכל נשים חינוך






אוכל

דף הבית » אוכל » כשרות עדכונים מנהגים ועוד... » ``ולקחתם אגדת אזוב``


"ולקחתם אגדת אזוב"


06/01/2011
מהו ה"אזוב" מהפרשה? השף קובי ערמון מסביר ומלמד מתכון לרוטב שמשפר כל פסטה


"וּלְקַחְתֶּם אֲגֻדַּת אֵזוֹב וּטְבַלְתֶּם בַּדָּם אֲשֶׁר בַּסַּף וְהִגַּעְתֶּם אֶל הַמַּשְׁקוֹף וְאֶל שְׁתֵּי הַמְּזוּזֹת מִן הַדָּם אֲשֶׁר בַּסָּף וְאַתֶּם לֹא תֵצְאוּ אִישׁ מִפֶּתַח בֵּיתוֹ עַד בֹּקֶר" (שמות י"ב פסוק כ"ב)
 
על פי רש"י, בני ישראל צוו לקחת אגודת אזוב שהוא לפחות משלושה ענפי אזוב, ולדעתו הוא מן ירק. את האזוב יש לטבול בדם של קורבן הפסח אשר הצטוו לשחטו כל אחד בביתו. יש המפרשים כי את הדם שמו בסף שהוא כעין כלי אגירה ששמו בדלת וממנו לקחו שלוש פעמים, פעם למשקוף ופעם לכל צד הדלת שהם המזוזות. אבן עזרא מפרש, שהאזוב הוא מן עשב ורס"ג פירש שהאזוב בלשון ערבי זעת"ר ובלשון לעז אורגנו, שהוא עשב נכבד במיני מטעמים. האזוב משמש להעלאת שני קורבנות נוספים, הקורבן שהמצורע מביא לשם טהרתו, ובעשיית אפר הפרה האדומה. קורבן המצורע הוא טהרת האדם הפרטי, אפר הפרה מטהר את האדם מטומאת המת ומכינים אותו לכלל עם ישראל. האזוב אצלנו משמש כחלק מטהרתו של עם ישראל מטומאת מצרים. האזוב הנחשב כעשב קטן או חלש מתאר את עם ישראל. האזוב מופיע לצד פריט "חזק" כמו הארז בטהרת המצורע ופרה אדומה, ובו משתמשים ללקיחת הדם של השה שהוא אלוקי מצרים.
חוקרי התנ"ך סבורים שהאזוב המופיע בפרשה הוא צמח "האזוב המצוי" השייך למשפחת השפתניים. שיח זה מכונה "זעתר" בעברית ובערבית בשל העובדה שעליו משמשים מרכיב עיקרי בהכנת תבלין הזעתר. בתבלין זה, בנוסף לאזוב, מוסיפים סומק פירות של אלה וזרעי שומשום קלויים. יש המוסיפים לתערובת מלח וזרעי שומר. תבלין הזעתר נפוץ בכל רחבי המזרח התיכון. כיום האזוב הוא צמח מוגן,בשל קטיפה שאינה מבוקרת ולכן תירבתו אותו ומגדלים אותו כגידול חקלאי. בשל מרכיבי השמן האתרי שלו, האזוב נחשב כצמח מרפא. רבי סעדיה גאון כותב כי האזוב מכונה גם אורגנו ולא בכדי. אורגנו, בשמו העברי נקרא "אזובית פשוטה" שבדומה "לאזוב המצוי" אף הוא שיח ממשפחת השפתניים ולכן זיהה רס"ג את האזוב המקראי כאורגנו. כבר בימי קדם, אצל היונים והרומאים נעשה באורגנו שימוש בתיבול מאכלים ויצירת תרופות טבעיות מאחר ולאורגנו יש תכונות מרפא שונות. גם הרפואה הסינית מכירה צמח זה ואת מעלותיו. במחקרים שנעשו, האורגנו נמצא כעשב התיבול בעל הריכוז הגבוה ביותר של נוגדי החימצון. האורגנו משמש לתיבול במטבח הים תיכוני ביון, בטורקיה, בספרד ובפרובנס שבצרפת אך בייחוד במטבח האיטלקי. במטבח האיטלקי האורגנו משמש כמרכיב תיבול חשוב ביותר ומשתמשים בו ברטביי עגבניות המתאימים לפסטה ולפיצה. כמוכן, מתבלים בו בשרים ואנטיפסטי של ירקות, ומשתמשים בו לכבישת זיתים וצלפים בשל תכונותיו כנוגד חיידקים פתוגנים. גם בדרום אמריקה ובמיוחד במקסיקו ישנו סוג של אורגנו שהוא מרכיב בתערובות תיבול המשמשות לתיבול מאכלי צ'ילי. 
 
רוטב רוזה – רוטב לפסטה
 
מצרכים:
1 בצל קצוץ
5 פטריות קצוצות
5 עגבניות מקולפות    
3 כפות רסק עגבניות
חצי כוס שמן זית
2 שיני שום קצוצות
5 עלי בזיליקום טרי
2 כפיות סוכר
מלח
פלפל שחור
חצי כפית אורגנו יבש
1 שמנת לבישול
 
אופן ההכנה:
מחממים סיר ובו מטגנים בצל בשמן זית עד הזהבה. מוסיפים פטריות, שום, וקוביות עגבניות. לאחר שתי דקות מוסיפים עלי בזילקום, מלח, פלפל, אורגנו ורסק עגבניות. מוסיפים חצי כוס מים וממשיכים לבשל רבע שעה. מוסיפים את השמנת ומערבבים.
 
קובי ערמון,  אישי שף 050-9102237  www.kobi-chef.co.il  
 
רשימת התגובות  
אין על מתכונים של פסטות - דניאלה, 06/01/2011
אני הולכת להכין.. נשמע מעולה!
וכמובן שזה משולב עם דבר תורה מהפרשה זה בכלל מצוין!!!

יישר כוח לאתר מורשת ולקובי ערמון!


פורטל מורשת
דף הבית
אודות
צור קשר
הוסף למועדפים
הפוך לדף הבית
רישום חברים
מפת האתר
ראשי
שאל את הרב
שיעורי תורה
לימוד יומי
לוח שנה עברי
זמני היום
זמני כניסת ויציאת השבת
רפואה שלמה - רשימת חולים לתפילה
פורומים
שידוכים
תיירות
שמחות
אינדקס
ערוצי תוכן
יהדות
מידע יהודי
חדשות
דעות
משפחה
תרבות
אוכל
קניות
כלים
פרסמו אצלנו
במה ציבורית
המייל האדום
בניית אתרים
סינון אתרים
RSS
דרושים
תיק תק – פיתוח אתרים לביה"ס
לוח שנה עברי
זמני היום וזמני כניסת ויציאת השבת
מגשר גירושין
אינדקס אתרי יהדות
אינדקס אתרי חינוך
בית מדרש | מידע יהודי | פרשת השבוע | מאגר השיעורים | לוח שנה עברי | אנציקלופדיית יהדות | חדשות | תרבות | אוכל | קניות | אינדקס אתרים | רפו"ש | שו"ת | פורומים | שידוכים | שמחות | תיירות | במה ציבורית | בניית אתרים | סינון אתרים | דף הבית | הוסף למועדפים | אודות | צרו קשר | RSS | פרסמו אצלינו | דרושים
© כל הזכויות שמורות ל SafeLines