יהדות
הפוך לדף הבית
יהדות מידע יהודי חדשות דעות משפחה תרבות אוכל נשים חינוך






אוכל

דף הבית » אוכל » כשרות עדכונים מנהגים ועוד... » ``מכל טוב מצרים``


"מכל טוב מצרים"


09/12/2010
השבוע נלמד להכין פול מצרי ששלח יוסף עם אחיו אל יעקב אביו


יוסף מבקש מאחיו לקחת עגלות ולהביא את אביו וכל משפחותיהם לארץ מצרים. ומדוע  כתוב מספר פעמים כי שלח עגלות? היה זה בכדי לרמוז לאביו כי הוא בחיים וזאת בשל העובדה שלפני שיצא לדרך בכדי לחפש את אחיו ולאחר מכן נמכר, למד עם יעקב את נושא עגלה ערופה. ואכן,  רק כאשר ראה יעקב את העגלות שנאמר "וירא את העגלות", האמין לבניו שיוסף חי . דבר נוסף, על פי הרמב"ן, כאשר חזרו אחי יוסף לאביהם, הביאו עימם חמורים ואתונות ששלח יוסף והיה זה כמנהג יעקב ששלח לעשיו אחיו זכרים ונקבות. כפי שראינו יוסף משלח את אחיו עם מתנות רבות שנכתב "מכל טוב מצרים".  רש"י המסתמך על הגמרא, מפרש כי שלח לו יין ישן או על פי מדרש אגדה שלח לו גריסין של פול. אבן עזרא כותב כי שלח לאביו את חליפות הבגדים הטובות ביותר שהיו בארץ מצרים כמו שנתן לאחיו. יוסף שולח צידה לדרך לאחיו ולאביו שתספיק להם גם בדרך חזרה למצרים ומבקש מהם לא לדאוג לרכושם שישאירו בארץ כנען כי הוא ייתן להם מטוב ארץ מצרים, שיוסף ידע שאביו מדקדק בכל רכושו והרי אפילו חזר בשביל פכים קטנים. יוסף נותן לאחיו גם בר שהוא הדגן שעושים ממנו לחם ובנוסף לכך גם לחם מוכן. בנוסף נכתב, כי שלח איתם מזון. אבן עזרא מתאר את המזון שנשלח. אפונים, פול, עדשים, דוחן, כוסמין, תאנים וצימוקים. נשאלת השאלה מדוע כתבה התורה בר ולחם בנפרד מן המזון האם לחם הוא לא מזון? על כך עונה פרוש אבי עזר, כי הדגן והלחם הוזכרו בנפרד כי שאר המזונות כפי שהופיעו אצל האבן עזרא נקראים מזון, שיש לעשות בהם פעולת בישול, טיגון, או שימור בכדי לאכול אותם. והדגנים והלחם צריכים תהליך אחר של דיש, טחינה ואפיה בתנור בכדי לאכול אותם.
 
הפול שייך למשפחת הקטניות, מוצאו מאסיה, חבש וארצות הים התיכון את הפול גידלו ובייתו כבר בתקופת האבן ועדויות לכך נמצאו בחפירות ארכיאולוגיות שנעשו בישראל בגליל התחתון. כבר בזמן המקרא, נזכר הפול כאחד הירקות החשובים לאדם ואף אצל הנביאים הוזכר מספר פעמים. היוונים הכירו ירק זה והרומאים, נהגו להכין מעין מאפה שהיה עשוי מקמח של פול מיובש. בפול משתמשים בגרגרים היבשים, שלאחר שהפול מבשיל והתרמיל מתחיל להתייבש הוא פוקע וגרעין הפול יוצא ממנו. יש שני סוגים פול יבש, גדול וקטן שמכונה פול מצרי, שניהם בעלי קליפה חומה, אך אם מוכרים אותם ללא קליפה הם בצבע לבן. לפני הבישול יש להשרות את הפול לפחות 4 שעות כמו את שאר הקטניות. בפול  משתמשים גם בתרמילים ובגרגרים הירוקים. אם הפול צעיר, ניתן לאכול אותו עם התרמיל ואת מה שאינו יוצא יש להוציא מהתרמיל. כדי להוציא את הפולים הירוקים מהתרמיל יש לבשל אותם כדקה במים רותחים עם מעט מלח ולהוריד את הקליפה של הפולים. לקראת סוף עונת הפולים הירוקים יש להסיר מהפולים את הקליפה החיצונית שלהם שהופכת להיות קשה. הפול עשיר בחלבונים, אך בפול הירוק ישנה גם סכנה בריאותיות לסובלים מתופעה תורשתית של מחסור באנזים המפרק אותו, דבר שעשוי להביא לפגיעה בגוף. מזהים בעיה זו אצל ילדים ובעיקר אצל יוצאי כורדיסטאן. הפול נחשב למאכל הלאומי במצרים ואת הפלאפל שאנו עושים מחומוס הם עושים מפול ומאכל זה נקרא טעמייה. את הפול ניתן לאכול כמנה בפני עצמה או להוסיף אותו לתבשילי אורז, לפשטידות, למרקים,ולפסטות.
 
תבשיל פול מצרי
 
1 ק"ג פול מצרי קלוף
2 כפות שמן חמניות
2 שיני שום כתושות
חצי כפית סוכר
קורט מלח
מים
עלי כוסברה
 
הוראות הכנה:
משרים את הפול במים למשך 4 שעות.
מחממים את השמן בסיר ומטגנים קלות את השום, מוסיפים את הסוכר, מערבבים ומיד מוסיפים את הפול הקלוף ואת המים עד שהם מכסים את הפול. מבשלים 20 דקות או עד שהפול מתרכך.
מוסיפים את המלח ועלי הכוסברה הקצוצים ומבשלים עוד 5 דקות.
 
קובי ערמון,  אישי שף 050-9102237  www.kobi-chef.co.il  
רשימת התגובות  
מצריים - מלכה דהאן, 03/09/2012
אני ילידת מצריים מקהיר כך שהמאכל פול מצרי קרוב אלי ועד היום מכינה אותו עליתי בשנת 1954 והייתי שמחה אם אפשר לשלוח לי מתכונים ממצרים לאי מייל זה מזכיר לי את הילדות במצריים ואני רוצה להכין מתכונים מצריים מהתקופה הזו


אני מודה לכם מראש
זהירות מתולעים - מי, 09/12/2010
צריך לבדוק בפולים יבשים שאין תועלים.

פורטל מורשת
דף הבית
אודות
צור קשר
הוסף למועדפים
הפוך לדף הבית
רישום חברים
מפת האתר
ראשי
שאל את הרב
שיעורי תורה
לימוד יומי
לוח שנה עברי
זמני היום
זמני כניסת ויציאת השבת
רפואה שלמה - רשימת חולים לתפילה
פורומים
שידוכים
תיירות
שמחות
אינדקס
ערוצי תוכן
יהדות
מידע יהודי
חדשות
דעות
משפחה
תרבות
אוכל
קניות
כלים
פרסמו אצלנו
במה ציבורית
המייל האדום
בניית אתרים
סינון אתרים
RSS
דרושים
תיק תק – פיתוח אתרים לביה"ס
לוח שנה עברי
זמני היום וזמני כניסת ויציאת השבת
מגשר גירושין
אינדקס אתרי יהדות
אינדקס אתרי חינוך
בית מדרש | מידע יהודי | פרשת השבוע | מאגר השיעורים | לוח שנה עברי | אנציקלופדיית יהדות | חדשות | תרבות | אוכל | קניות | אינדקס אתרים | רפו"ש | שו"ת | פורומים | שידוכים | שמחות | תיירות | במה ציבורית | בניית אתרים | סינון אתרים | דף הבית | הוסף למועדפים | אודות | צרו קשר | RSS | פרסמו אצלינו | דרושים
© כל הזכויות שמורות ל SafeLines