יהדות
הפוך לדף הבית
יהדות מידע יהודי חדשות דעות משפחה תרבות אוכל נשים חינוך






אוכל

דף הבית » אוכל » כשרות עדכונים מנהגים ועוד... » ``וַתֹּאמֶר אֵלָיו,גַּם-תֶּבֶן גַּם-מִסְפּוֹא רַב עִמָּנוּ``


"וַתֹּאמֶר אֵלָיו,גַּם-תֶּבֶן גַּם-מִסְפּוֹא רַב עִמָּנוּ"


27/10/2010
קובי ערמון במתכון שייתכן והכינה רבקה לאליעזר עבד אברהם


רבקה  מציעה תבן וגם מספוא. רש"י ואבן עזרא מפרשים כי מספוא הוא שם כולל למאכל בהמות ובו התבן והשעורה. רבקה מציעה קודם מאכל לגמלים ורק לאחר מכן לינה לאליעזר, מכאן לומדים כי האכלת הבהמות קודמת ללינת האדם בשל צער בעלי חיים. לעומת זאת בשתייה האדם קודם לבהמה, מאחר וגמל יכול לחיות ללא מים מספר ימים ולאדם קשה יותר. למדנו זאת מרבקה שקודם  שאבה לאליעזר, עשתה הפסקה בכדי לא להשוות את שתיית האדם לשתיית הבהמה ולאחר מכן שאבה לגמליו. מדוע הציעו לגמליו של אליעזר מספוא  הרי היו יכולים לאכול עשב בדרך? כאשר נכנס אליעזר עם גמליו, כתוב "ויפתח את גמליו" רש"י אומר התיר זמם שלהם - פי הגמלים היה חסום מאחר וגמליו של אברהם לא רעו בשדות זרים, כי לא רצה אברהם לחטוא בגזל. בעל הטורים מוסיף, כי על גמליו של אברהם היה ציור וכך ידעו שאלו גמליו ולא יתנו להם לרעות בשדה לא להם. עוד לפני שאליעזר נכנס עם גמליו מזמין אותם לבן להיכנס לביתו אך לא נכנסו. עד שאמר להם "פיניתי הבית וגם מקום לגמלים" - לבן ואביו בתואל היו כמרים של עבודת אלילים והוציאו את הפסלים מהבית ורק אז נכנסו אליעזר והגמלים שגם הם לא רצו להיכנס למקום עבודה זרה ולכן אומר לבן "ומקום לגמלים". לאחר מכן מציעים לאליעזר לאכול אך הוא מסרב לפני שיגיד את דבריו. על פי המפרשים רצה לדבר קודם כי הביאו לפניו מאכלים אסורים, או שלומדים מכך שיש לברך את הקב"ה וניסיו  לפני האכילה - שקפצה לו הדרך ופגש את רבקה.
 
השעורה היא משבעת המינים ואחת מחמשת מיני דגן ומכונה כך בשל היותה שעירה. קיימים 18 מיני בר של שעורה. ביניהם מינים המשמשים למאכל האדם ויש המשמשים למאכל בהמות כמספוא. השעורה גדלה באזורים דלי גשם ומבשילה בחודשים מרץ עד אפריל. קציר שעורים מסמן את זמן האביב ולכן קורבן העומר שהובא בט"ז ניסן הוא מראשית קציר השעורים. קורבן נוסף שהובא מהשעורה הוא קורבן הסוטה. גרגרי השעורה שווים זה לזה וגודלם קבוע וכך שימשו לקביעת משקלות ומידות בזמן המקרא והמשנה. השעורה נחשבה כמזונם של עניים מאחר והפקת קמח משעורה קשה יותר מאשר הפקת קמח חיטה. הקושי נבע, בשל היות גרגרי השעורה קטנים יותר והמוץ הדבוק לגרעין אינו משתחרר בקלות. כיום לחם  מקמח שעורים כמעט לא בנמצא, קמח הנוצר בטחינת השעורה הוא קמח שתכולת חלבון הגלוטן שבו נמוכה, דבר המונע מהלחם להיות אוורירי ונוצר לחם נוקשה. עם זאת יש המוסיפים ללחמים שלהם מעט קמח שעורים ליצירת לחמים מיוחדים. 
  בעמי העולם ובמיוחד בטיבט המכוסה הרים גבוהים יש שימוש רב בקמח שעורה. כשמוסיפים אותו לתה הוא נאכל כדייסה הנקראת דייסת צ'מפה . קליית הקמח משמשת אותם להכנת דייסות ללא בישול. וגושי דייסה גדולים יותר מהווים אצלם תחליף לאורז או לחם. בצפון אמריקה עד המאה ה -16 הייתה השעורה מרכיב עיקרי בלחם. מגרגרי השעורה מכינים לתת לתעשיית הבירה שהוא החומר העיקרי המשמש להפקת המשקה, בתהליך זה משרים את השעורה במים ולאחר מכן מנביטים אותה בטמפרטורה מבוקרת. עוצרים את ההנבטה על ידי ייבוש הגרעינים. לאחר מכן משתמשים בו כך או שקולים את הגרעינים לרמות קלייה שונות. פעולות אלו גורמות ליצירת בירות מסוגים שונים. גם את הויסקי מייצרים על ידי התססה וזיקוק של לתת שעורה.
 
גריסים או גריסי פנינה שהורידו מהם את הקליפה הם גרגרי השעורה. ניתן לעשות מהם מרקים או לעבות איתם מרקי ירקות. יש המוסיפים לחמין או מכניסים אותם לתבשילי אורז ואפילו לממולאים. 
מרק גריסים (קרופניק)
מצרכים:
 
5 כוסות מים
150 גרם קורקבנים מנוקים חתוכים לקוביות
רבע כוס גריסי פנינה
2 כפות  מרק פטריות
2 גזרים  חתוכים לקוביות ס"מ על ס"מ
1 כף שמן
1 בצל קטן חתוך לרצועות
3 תפו"א  חתוכים לקוביות גדולות
מלח פלפל
 
אופן הכנה:
 
מרתיחים את המים עם הבשר הגריסים מרק הפטריות והגזר.  מבשלים שעה וחצי. מאדים בצל בשמן עד הזהבה, מוסיפים את הבצל ותפו"א, מתבלים ומבשלים חצי שעה נוספת.
 
 
קובי ערמון,  אישי שף 050-9102237  www.kobi-chef.co.il

פורטל מורשת
דף הבית
אודות
צור קשר
הוסף למועדפים
הפוך לדף הבית
רישום חברים
מפת האתר
ראשי
שאל את הרב
שיעורי תורה
לימוד יומי
לוח שנה עברי
זמני היום
זמני כניסת ויציאת השבת
רפואה שלמה - רשימת חולים לתפילה
פורומים
שידוכים
תיירות
שמחות
אינדקס
ערוצי תוכן
יהדות
מידע יהודי
חדשות
דעות
משפחה
תרבות
אוכל
קניות
כלים
פרסמו אצלנו
במה ציבורית
המייל האדום
בניית אתרים
סינון אתרים
RSS
דרושים
תיק תק – פיתוח אתרים לביה"ס
לוח שנה עברי
זמני היום וזמני כניסת ויציאת השבת
מגשר גירושין
אינדקס אתרי יהדות
אינדקס אתרי חינוך
בית מדרש | מידע יהודי | פרשת השבוע | מאגר השיעורים | לוח שנה עברי | אנציקלופדיית יהדות | חדשות | תרבות | אוכל | קניות | אינדקס אתרים | רפו"ש | שו"ת | פורומים | שידוכים | שמחות | תיירות | במה ציבורית | בניית אתרים | סינון אתרים | דף הבית | הוסף למועדפים | אודות | צרו קשר | RSS | פרסמו אצלינו | דרושים
© כל הזכויות שמורות ל SafeLines