יהדות
הפוך לדף הבית
יהדות מידע יהודי חדשות דעות משפחה תרבות אוכל נשים חינוך






אוכל

דף הבית » אוכל » כשרות עדכונים מנהגים ועוד... » לוּשִׁי, וַעֲשִׂי עֻגוֹת (או פוקצ`ה)


לוּשִׁי, וַעֲשִׂי עֻגוֹת (או פוקצ'ה)


19/10/2010
בפרשה מיהר אברהם את שרה לאפות לחם לאורחים. איזה לחם נכין אנחנו?


אברהם מיהר להתקין בעצמו סעודה לאורחיו והאם לא היה יכול לבקש ממשרתיו לעשות זאת? והיה זה בעודו כואב מברית המילה. אך מזה למדנו שגם אדם חשוב, ימהר ויטרח לעשות את המצוות . אברהם מיהר ומיהר את שרה, שהייתה זריזה ממנו בעשיית הבצק. וכי מה היה למהר? אומרים כי היה זה ערב ראשון של פסח ואברהם שקיים את כל המצוות, היה צריך להכין בצק שלא יחמיץ ולכן מיהר. מדוע אם כן היה זקוק לשלושה סאים של קמח? כמות כזו מספיקה ליותר משלושה אורחים. אחת התשובות היא שישבו עם המלאכים גם חשובי ביתו של אברהם, דבר אחר הוא שאברהם אמר: קמח סולת, הסולת היא קמח מובחר, שנוצר לאחר ניפוי הקמח הרגיל ובכדי להגיע לכמות מספקת של סולת היה עליו לנפות שלושה סאים. 
 
על פי רש"י לאחר הניפוי נוצרים שני תוצרים האחד קמח, המכונה עמילן של טבחים, שהיה קמח פשוט שהיו מפזרים אותו גם על הקערה והלכלוך היה נדבק אליו. התוצר השני שנוצר, היה סולת קמח מובחר. על פי הרשב"ם סולת נקראה רק אם הייתה ניפוי של קמח חיטה. נשאלת השאלה מדוע אברהם ציין בפני שרה גם קמח וגם סולת? אם ראינו שהסולת היא המובחרת יותר מדוע לא אמר לה מראש רק סולת?. חכמים מציינים כי היה מעין ויכוח בין שרה לאברהם. שרה שהיתה שולטת בעינייני המזון ועלותם, חשבה להסתפק רק בקמח, שנאמר במסכת בבא מציעא: "האישה עינה צרה באורחים" ואילו אברהם חשב רק על האירוח ולא חשב על העלות. הכלי יקר כותב כי אברהם חשב בתחילה על קמח רגיל, אך מיד התיישבה עליו דעתו ואמר סולת או שחשב שתיקח מהקמח הרגיל לעוגות ולכן אמר  סולת לעוגות.
 
הרבי מלובלין מפרש: כי אברהם היה יכול להסתפק בקמח רגיל, על פי מה שהיה נהוג . אך שרה אמרה לא, אנו ניתן דווקא סולת כלומר מהקמח המובחר ובזה נקטה עמדה נגד המאמר "האישה עינה צרה באורחים" ועשתה זאת בכדי לתקן מידה רעה ולהגיע לדרך הזהב, שהייתה צריכה לעשות מעשה קיצוני הפוך. בסופו של דבר כתוב כי אברהם לא נתן להם לחם או עוגות, אלא רק חמאה חלב ובן בקר. הסיבה לכך היא, שתוך כדי הלישה החלה שרה להרגיש שהיא מתחילה לקבל "אורח כנשים" לאחר שנים שלא היה לה ועל כן עזבה מהר את העיסה ועד שבא מישהו אחר להחליפה, הבצק החמיץ והפך לחמץ וכפי שציינתי כי פסח היה ולא רצה אברהם לתת לאורחיו אוכל שלא היה אוכל בעצמו.      
 
אנו רואים כי גם בעבר הכירו קמחים שונים וכל קמח היה משמש ליצירת מאפה אחר. הקמח והתוצר הסופי שלו תלוי בסוג הדגן אותו טוחנים. הדגן הנפוץ ביותר עד היום הוא החיטה המחולקת לקשה ורכה. הקשה מכילה אחוז גבוה של גלוטן שהוא החלבון הנמצא בקמח, שנותן לבצק את מבנהו ויוצר רשת הכולאת את בועיות הגז והאוויר הנוצרים על ידי השמרים שמתפיחים את הבצק . בכדי לעשות לחם כדאי לקנות קמח חיטה חזק המופק מחיטה בעלת אחוז גבוה של חלבון הגלוטן כ - 14%, קמח זה ייתן תוצאה של לחם עם מרקם אוורירי. ככל שמוציאים מקמח את המרכיבים של הגרעין, הקמח הופך להיות לבן יותר, קמח חיטה מלאה היא קמח של טחינת הגרעין ללא ניפוי זיקוק או הלבנה של הקמח .    
 
פוקצ'ה
 
1 ק"ג קמח
50 גר' שמרים טריים
2 כפיות סוכר
חצי כוס שמן זית
20 גר' מלח
500 סמ"ק מים
 
אופן ההכנה:
מנפים קמח ושמים בקערת המיקסר, מוסיפים את המלח ומערבבים היטב.
שמים בכוס את השמרים ורבע כוס מים פושרים ומוסיפים את הסוכר. מערבבים וממתינים 3 דקות. לקערת המערבל מוסיפים את השמרים ומתחילים לערבל, לאחר שמתחיל להיווצר הבצק מוסיפים את שמן הזית. מעבירים לקערה להתפחה. לאחר שהבצק הכפיל את עצמו קורצים חתיכות ומרדדים. שמים את הפיתות על נייר אפייה מברישים בשמן זית ושמים תוספות כגון:שומשום ,זעתר, מלח גס, רוזמרין ועוד. אופים בתנור שחומם מראש לחום הגבוה ביותר ל 12 דקות. ניתן גם להגיש עם מתבלים של ממרח עגבניות מיובשות,טפנד זיתים או סלסת פלפלים.
 

פורטל מורשת
דף הבית
אודות
צור קשר
הוסף למועדפים
הפוך לדף הבית
רישום חברים
מפת האתר
ראשי
שאל את הרב
שיעורי תורה
לימוד יומי
לוח שנה עברי
זמני היום
זמני כניסת ויציאת השבת
רפואה שלמה - רשימת חולים לתפילה
פורומים
שידוכים
תיירות
שמחות
אינדקס
ערוצי תוכן
יהדות
מידע יהודי
חדשות
דעות
משפחה
תרבות
אוכל
קניות
כלים
פרסמו אצלנו
במה ציבורית
המייל האדום
בניית אתרים
סינון אתרים
RSS
דרושים
תיק תק – פיתוח אתרים לביה"ס
לוח שנה עברי
זמני היום וזמני כניסת ויציאת השבת
מגשר גירושין
אינדקס אתרי יהדות
אינדקס אתרי חינוך
בית מדרש | מידע יהודי | פרשת השבוע | מאגר השיעורים | לוח שנה עברי | אנציקלופדיית יהדות | חדשות | תרבות | אוכל | קניות | אינדקס אתרים | רפו"ש | שו"ת | פורומים | שידוכים | שמחות | תיירות | במה ציבורית | בניית אתרים | סינון אתרים | דף הבית | הוסף למועדפים | אודות | צרו קשר | RSS | פרסמו אצלינו | דרושים
© כל הזכויות שמורות ל SafeLines