יהדות
הפוך לדף הבית
יהדות מידע יהודי חדשות דעות משפחה תרבות אוכל נשים חינוך






אוכל

דף הבית » אוכל » כשרות עדכונים מנהגים ועוד... » זרע רב תוציא השדה


זרע רב תוציא השדה


26/08/2010
אילו זרעים מוזכרים בפרשה ולמה משמשים? ומתכון לפלאפל מנצח מזרע החומוס


 זֶרַע רַב תּוֹצִיא הַשָּׂדֶה וּמְעַט תֶּאֱסֹף כִּי יַחְסְלֶנּוּ הָאַרְבֶּה (פרשת כי תבוא, דברים פרק כ"ח פסוק ל"ח)
 
פרשת כי תבוא מתאפיינת בברכות שישפיעו על עם ישראל אם יעשו את דבר הקב"ה. ומנגד את הקללות כלומר העונש, אם לא ילכו בדרכיו ובדגש  אם יעבדו אלוקים אחרים במקומו. הצרות שיבואו על עם ישראל יהיו בכול התחומים הסובבים את האדם. ויפגעו במשפחתו, בשבטו ובכלל עם ישראל. אחד הנושאים בו ייענשו עם ישראל הוא הנושא החקלאי, כלומר פגיעה בעבודת השדה ובמזון שהארץ נותנת. בברכות הוזכר פעמים רבות המושג של "ארץ זבת חלב ודבש" במובן שהארץ תיתן את פריה ללא עבודת אדמה. העונש יהיה שגם אם עם ישראל יעבוד קשה ויזרע כמות גדולה של זרעים שמהם הוא מצפה ליבול רב, היבול יהיה דל כי הארבה יאכל אותו. כפי שרש"י מפרש את "יחסלנו הארבה" שסוג הארבה שיפגע בהם מכונה חסיל שהוא מחסל את הכל.         
 
ארבה היא המכה השמינית בה הוכו המצרים, ובספר יואל זוהו סוגים שונים של ארבה כמו ילק, חסיל וגזם, שלכל אחד מהם תכונות מעט שונות.
בספר ויקרא מופיע הארבה כשרץ כשר לאכילה כשהסימן לסוג הארבה הכשר, ארבה אשר לו "כרעים מעל לרגליו לנתר בהם על הארץ". עם זאת ישנה מחלוקת לגבי היתר לאכילת הארבה. המסורת שננקטה בידי יהדות אשכנז אסרה על אכילתם שמא יאכלו סוגים שאסורים. ביהדות צפון אפריקה, בספרד ובתימן הייתה מסורת של זיהוי ואכילת ארבה כשר. על פי ד"ר זהר עמר, התחולל פולמוס במאה ה- 18 באשר להיתר אכילת הארבה ו"אור החיים" הרב חיים בן עטר, פסק כי אין לאכלם אך חכמי תימן לא הסכימו עימו והחזיקו במסורתם ואפילו נהגו כך בעלותם לארץ ישראל עם קום המדינה. מתואר כי את הארבה קנו חי ובישלו אותו ע"י טיגון, צלייה, ואף ייבשו אותו ושימרו אותו לתקופה ארוכה.   
 
הזרעים בהם השתמשו לעבודת השדה, כפי שמתואר בפסוקינו, הם זרעים שמהם יוצאים לאחר מכן הצמחים אותם רוצים לגדל. זרעים אלו הם  ביצית מופרת שממנה נוצר הצמח. עולם הזרעים מחולק לשתי קבוצות: מכוסי זרע המכוסים קליפה וחשופי זרע כמו הצנוברים שהם גרעין חשוף של איצטורבל. האדם משתמש בכל חלקי הצמח כמזון ובכלל זה הזרעים של הצמח. הזרעים הם מקור תזונתי חשוב ומופקים מהם גם שמנים כמו שמן הסויה.  גם משפחת הקטניות הם גרעינים ואנו אוכלים את הזרעים של הצמח כמו החומוס, השעועית והאפונה.  משפחת האגוזים הם גרעינים. מזרעים שונים מפיקים תבלינים כמו אגוז המוסקט שאנו טוחנים את הזרע של העץ. הקוקוס אינו פרי אלא זרע גדול במיוחד.
 
 פלאפל מזרעי החומוס (70 כדורים)
 חומרים:
1 ק"ג גרגרי חומוס מושרים ללילה וברורים
3 פרוסות לחם שחור
6 שיני שום
חצי בצל קצוץ
שליש כוס עלי פטרוזיליה
חצי כוס עלי כוסברה
כף זרעי שומשום
3 כפיות כמון
1 כפית פפריקה
4 כפיות מלח
חצי כפית פלפל שחור טחון
1.5 כפות סודה לשתיה
 
אופן ההכנה:
לטחון את כל החומרים, כדאי במטחנת בשר ולא במעבד מזון, מניחים את התערובת במקרר לשעה. את הסודה לשתייה יש להוסיף לפני הטיגון. ליצור כדורים ולטגן בשמן חם.
 
קובי ערמון,  אישי שף 050-9102237  www.kobi-chef.co.il
 

פורטל מורשת
דף הבית
אודות
צור קשר
הוסף למועדפים
הפוך לדף הבית
רישום חברים
מפת האתר
ראשי
שאל את הרב
שיעורי תורה
לימוד יומי
לוח שנה עברי
זמני היום
זמני כניסת ויציאת השבת
רפואה שלמה - רשימת חולים לתפילה
פורומים
שידוכים
תיירות
שמחות
אינדקס
ערוצי תוכן
יהדות
מידע יהודי
חדשות
דעות
משפחה
תרבות
אוכל
קניות
כלים
פרסמו אצלנו
במה ציבורית
המייל האדום
בניית אתרים
סינון אתרים
RSS
דרושים
תיק תק – פיתוח אתרים לביה"ס
לוח שנה עברי
זמני היום וזמני כניסת ויציאת השבת
מגשר גירושין
אינדקס אתרי יהדות
אינדקס אתרי חינוך
בית מדרש | מידע יהודי | פרשת השבוע | מאגר השיעורים | לוח שנה עברי | אנציקלופדיית יהדות | חדשות | תרבות | אוכל | קניות | אינדקס אתרים | רפו"ש | שו"ת | פורומים | שידוכים | שמחות | תיירות | במה ציבורית | בניית אתרים | סינון אתרים | דף הבית | הוסף למועדפים | אודות | צרו קשר | RSS | פרסמו אצלינו | דרושים
© כל הזכויות שמורות ל SafeLines