יהדות
הפוך לדף הבית
יהדות מידע יהודי חדשות דעות משפחה תרבות אוכל נשים חינוך






אוכל

דף הבית » אוכל » כשרות עדכונים מנהגים ועוד... » מידות ומדידות


מידות ומדידות


19/08/2010
איפה מוצאים בתורה מידות ומשקולות? איך כל זה קשור לעולם הקונדטוריה? ומרנג שוקולד משובח


לֹא-יִהְיֶה לְךָ בְּכִיסְךָ, אֶבֶן וָאָבֶן:  גְּדוֹלָה, וּקְטַנָּה.  יד לֹא-יִהְיֶה לְךָ בְּבֵיתְךָ, אֵיפָה וְאֵיפָה:  גְּדוֹלָה, וּקְטַנָּה.  טו אֶבֶן שְׁלֵמָה וָצֶדֶק יִהְיֶה-לָּךְ, אֵיפָה שְׁלֵמָה וָצֶדֶק יִהְיֶה-לָּךְ--לְמַעַן, יַאֲרִיכוּ יָמיךָ, עַל הָאֲדָמָה. (כי תצא)
 
פרשת קדושים כבר עסקה בנושא מידות ומשקלות. נכתב שם "לא תעשו עול במשפט במדה במשקל ובמשורה". רש"י במקום מפרש, כי המודד נתפס כדיין ואם הוא מרמה במשקל כאילו רימה בדין. רמאות זו מטמאת את הארץ, מחללת את שם הקב"ה, מסלקת את השכינה, מפילה את ישראל בחרב ומגלה אותם מהארץ. בהמשך הפסוקים בפרשת קדושים נכתב "מאזני צדק אבני צדק איפת צדק והין צדק יהיה לכם ..." על פי רש"י משרה והין אלו מידות של נוזלים ומאזניים ובאבן מודדים דברים יבשים.
 
בפרשתנו הכתוב מזהיר ומרחיב על אותם הדרכים בהם אנשים מרמים. כגון: שהיו להם שתי אבני שקילה, אחת גדולה שבה קנו סחורה ואחת קטנה יותר שבאמצעותה מכרו את הסחורה. או שהיו להם שתי אבנים והיו מצרפים אותם לשם שקילה ולכן נאמר שתהיה להם אבן אחת. האבן חייבת להיות שלמה ולא חסרה ועל המוכר לבדוק שאינה סדוקה או חסרה ואם היא חסרה אין להחזיקה בבית. את כלי המדידה שמדדו בהם נוזלים היו חייבים לנקות בכדי שלא ישארו שם שאריות. האיסור לרמות הוא לא רק לישראל כנגד ישראל אלא גם שישראל לא ירמה את הגוי. על זאת אומר הכלי יקר, כי הסמיכות של איסור הרמאות למלחמה בעמלק אינו סתם. נכתב כי אם שיקרת במידות ובמשקל הייה מודאג מן האויב שנאמר כי עמלק פגעו בישראל כי שקרו במשקלות.    
 
מדידה ושקילה אנו מוצאים כחלק מהקרבת הקורבנות והעבודה במשכן ובבית המקדש. בקורבן עולת התמיד נכתב "ועישרון סולת בלול בשמן כתית רבע ההין ונסך רבעית ההין יין" רש"י מפרש כי עישרון סולת היא עשירית האיפה, מ"ג ביצים וחומש ביצה. ורבע ההין הם שלושה לוגין. כלומר להקרבת הקורבן ולנסחיו הייתה פעולה נוספת של מדידה מדויקת. במשיחת המשכן במשחת הקודש לשם עשיית המשחה נעשתה מדידה מדוייקת של המרכיבים שלה, שמן זית, ראש מר דרור וקינמון. המדידה והערבוב נעשו על ידי בעל מקצוע בשם רקח שהיה אמן במדידה ובערבוב .
גם לקטורת וערבוב סימניה היו מומחים שידעו לשקול ולערבב את סימני הקטורת. מסופר על בית אביטנס הכהנים שידעו את סוד עשב המעלה עשן שגרם לקטורת להיתמר בצורה ישרה ולא רצו לגלותו לכהנים האחרים ולכן גינו אותם. אך לשבחם נאמר כי כאשר שנשאו אישה לא הייתה מתבשמת שלא יגידו שהיא מתבשמת ממעשה הקטורת.
 
 
במטבח ובמיוחד בקונדיטוריה נודעת חשיבות רבה למדידה ושקילה של המוצרים במידה ולא נדבוק במידות הנכונות המאפה או הקינוח לא יצליחו. ידועים ספרי בישול של שפים מהמטבח הצרפתי כמו מארי אנטואן קארם  (1833-1783) שהמציא את המרנג ואף רשם מאות רטבי בסיס שהיו מקובלים במטבח הצרפתי. גם אוגוסט אסקופייה (1935-1846) שכתב ספרי בישול שמהווים את הבסיס לבישול הצרפתי הקלאסי שניהם  רשמו את הכמויות להצלחת המתכון.
המרנג הוא מאפה העשוי מחלבוני ביצה ממותקים. ישנם 3 סוגי מרנג צרפתי, איטלקי ושוויצרי השונים אחד מהשני בצורת ההכנה וביחס בין הסוכר לחלבון.
  
מרנג צרפתי בשוקולד
4 חלבונים
310 גרם סוכר
200 גרם שוקולד מריר
 
אופן ההכנה:
כדי שהקצף יצליח יש לדאוג כי הכלי שמקציפים בו יהיה נקי ממים.
 
מקציפים את החלבונים עד שהם קשים. מוסיפים חצי מכמות הסוכר בהדרגה, ולאחר מכן מקפלים את שארית הסוכר לתוך הקצף.
מעבירים לשק זילוף ויוצרים על תבנית עם נייר אפיה צורות של כדור. אופים את המרנג בחום נמוך של 100 מעלות למשך 3 שעות. לאחר שהמרנג התקרר. ממיסים את השוקולד על בן מארי וטובלים את עיגולי המרנג בשוקולד המומס ומקררים.
 

פורטל מורשת
דף הבית
אודות
צור קשר
הוסף למועדפים
הפוך לדף הבית
רישום חברים
מפת האתר
ראשי
שאל את הרב
שיעורי תורה
לימוד יומי
לוח שנה עברי
זמני היום
זמני כניסת ויציאת השבת
רפואה שלמה - רשימת חולים לתפילה
פורומים
שידוכים
תיירות
שמחות
אינדקס
ערוצי תוכן
יהדות
מידע יהודי
חדשות
דעות
משפחה
תרבות
אוכל
קניות
כלים
פרסמו אצלנו
במה ציבורית
המייל האדום
בניית אתרים
סינון אתרים
RSS
דרושים
תיק תק – פיתוח אתרים לביה"ס
לוח שנה עברי
זמני היום וזמני כניסת ויציאת השבת
מגשר גירושין
אינדקס אתרי יהדות
אינדקס אתרי חינוך
בית מדרש | מידע יהודי | פרשת השבוע | מאגר השיעורים | לוח שנה עברי | אנציקלופדיית יהדות | חדשות | תרבות | אוכל | קניות | אינדקס אתרים | רפו"ש | שו"ת | פורומים | שידוכים | שמחות | תיירות | במה ציבורית | בניית אתרים | סינון אתרים | דף הבית | הוסף למועדפים | אודות | צרו קשר | RSS | פרסמו אצלינו | דרושים
© כל הזכויות שמורות ל SafeLines