יהדות
הפוך לדף הבית
יהדות מידע יהודי חדשות דעות משפחה תרבות אוכל נשים חינוך






אוכל

דף הבית » אוכל » כשרות עדכונים מנהגים ועוד... » ארץ זית שמן


ארץ זית שמן


22/07/2010
אחד משבעת המינים שנשתבחה בהם הארץ הוא הזית. מקורו, ייחודו ומתכון לשווארמה בזיתים


יא וּבָתִּים מְלֵאִים כָּל-טוּב אֲשֶׁר לֹא-מִלֵּאתָ וּבֹרֹת חֲצוּבִים אֲשֶׁר לֹא-חָצַבְתָּ כְּרָמִים וְזֵיתִים אֲשֶׁר לֹא-נָטָעְתָּ וְאָכַלְתָּ וְשָׂבָעְתָּ. (פרשת ואתחנן דברים פרק ו' י"א)
 
הרמב"ן הביא בפירושו על הפסוק מחלוקת חכמים. על פי הרמב"ם וחכמים הותר לבני ישראל כשכבשו את הארץ להשתמש ואף לאכול את מה שמצאו בבתי האויבים שלהם. בכלל זה הותרו להם מאכלים אסורים כטרפות, לאכול מכרמי גפן ומהיין וכן מכרמי זיתים שנטעו אותם כלאיים או שהיו פירותיהם עורלה. כן הותר להם השימוש בבורות מים שצופו בטיח שחוזק בחומרים האסורים להם. על פי הרמב"ן הותר להם הכל למעט דברים הקשורים בעבודה זרה, מאחר שאת המזבחות שלהם חויבו להרוס וההיתר לאכילה זו היה עד שיגמר השלל.
 
על פי הרמב"ם הותר להם גם יין נסך ולא רק מחמת רעב מיידי בעת הלחימה אלא גם לאחריה. ההיתר ניתן אך ורק בלחימה על כיבוש ארץ ישראל ולא במלחמה אחרת. בנקודה זו של יין נסך ומאכלים הקשורים למלאכת עבודת האלילים הרמב"ן חולק על הרמב"ם וטוען: כי מאחר ונאסרו להם המזבחות ועבודת האללים, בכלל זה נאסרו גם יין נסך, שמן זית או מאכלים אחרים ששימשו לעבודת אלילים, איסור זה היה מיידי ולא הותר להם גם מחמת רעב.
 
עץ הזית ותוצריו היה אחד הדברים שהותרו להם. הזית הוא אחד משבעת המינים שנשתבחה בהם ארץ ישראל. עץ הזית הוא עץ קדום ומוזכר בספר בראשית, כעץ ממנו לקחה היונה ענף והביאה לנח. זית הבר הוא עץ שפרותיו אינם ניתנים למאכל ויכול להגיע לאורך חיים של מאות שנים. ריבויו הוא מחוטרים הגדלים ליד הגזע. ישנן עדויות ארכיאולוגיות כי הזית תורבת  כארבעת אלפים שנה לפני הספירה בתקופה הכלכוליתית. עץ הזית תורבת לשני סוגים עיקריים: זיתי מאכל המכילים בזיתים כ 20% שמן וזיתי שמן המכילים כ 40% שמן. מקורו של העץ הוא במזרח התיכון משם התפשט לרחבי העולם.
 
עץ הזית היה גידול חשוב בתקופת התנ"ך והיה העץ הראשון שפנו אליו במשל יותם. שמן הזית שימש לעבודת המשכן, נמשחו בו הכוהנים, המלכים, כלי המקדש ושימש בעבודת הקורבנות, המנחות והנסכים. בתקופת בית ראשון ושני היה גידול חשוב ולראיה מספר בתי הבד שנמצאו מתקופות אלו ברחבי ארץ ישראל. הזית שימש למאכל, כשמן למאור, לחומרי סיכה, לסבון ולתרופות. פסולת הזיתים לאחר הכבישה שימשה למאכל בהמות וחומר זיבול לקרקע. מהגזע והענפים הכינו רהיטים וחפצי נוי. חכמים אסרו להסיק את המזבח עם ענפי עץ הזית ומי שבכל זאת כרת עץ זית היה חייב לקחת 2 ייחורים ממנו ולשתול אותם. רק עצים זקנים שמתו נמכרו לעצי הסקה.
 
לאחר המרד הראשון ברומאים בו נחרב בית המקדש השני ועוד יותר לאחר מרד בר כוכבא מסופר כי ארץ ישראל נהרסה חקלאית וכלכלית ולא נשארו כמעט עצי זית. חכמי התקופה אסרו בשל כך להוציא לחוץ לארץ פירות שיש בהם חיי נפש מארץ ישראל ובכללם יין וזיתים. דווקא באותה תקופה תיקנו כי יש להדליק נר שבת, תיקנו אפילו ברכה וחייבו להדליק בשמן זית למרות הקושי הכלכלי בכך. ארץ ישראל לא התאוששה מחורבנה ובכלל זה חקלאות עץ הזית. נוסעים קדומים שביקרו בארץ ישראל בעקבות התנ"ך בשנים 1600 - 1900 ציפו לראות מטעי זית רבים אך התאכזבו שראו כי גם באזורים כמו בגליל או ליד ירושלים, שנחשבו למרובי זיתים, היו ריקים מזיתים. ריבוי מטעי הזיתים החל רק בתחילת המאה העשרים ואיתו תעשיית שמן הזית שתהליך הפקתו לא השתנה במהותו מאז ימי קדם, תהליך של ריסוק כבישה והפרדה.
 
את זיתי המאכל כובשים- במלח בתוספת יין או חומץ ותבלינים שונים, השרייתם בתמיסת סודה כאוסתית או כבישה יבשה במלח בלבד. בתלמוד נכתב "זית דרכו לאכול חי יבש מלוח, חי טובל במלח ואוכל ופוצעין את הזיתים שיצא מהם השרף" (ירושלמי פסחים). זיתים ירוקים הם זיתים שנכבשו בעת הבשלתם, זיתים שחורים הם זיתים שהבשילו. ישנם זנים רבים של עצי זית למאכל טעמו המר של הזית נובע מחומצה המקנה לו טעם מריר שמגן עליו מפני מזיקים ובהמות המרעה.
 
קוביות שווארמה הודו עם זיתים
200 גרם זיתים ירוקים ללא גרעין (חרוזית)
1 ק"ג שווארמה הודו נקבה
3 כפות רוטב סויה
2 כפות מיץ לימון
4 שיני שום כתושות
כפית פפריקה מתוקה
2 בצלים
5 כפות רסק עגבניות
קורט פלפל שחור ומלח
 
אופן ההכנה:
  • מבשלים את הזיתים בנפרד כחצי שעה להוצאת המרירות ומסננים .
  • חותכים את הבשר לקוביות 2*2 ומשרים עם הסויה, הלימון, השום והפפריקה לשעה.
  • חותכים בצל לרצועות ומאדים בסיר עד הזהבה מוסיפים את הבשר לסגירה ומבשלים כ- 5 דקות מוסיפים רסק עגבניות ומים עד כיסוי הבשר.
  • מבשלים, עד שהבשר יתרכך, מוסיפים את הזיתים ומבשלים כחצי שעה על אש נמוכה .
  • את הפלפל והמלח יש להוסיף לקראת סוף הבישול.
 

פורטל מורשת
דף הבית
אודות
צור קשר
הוסף למועדפים
הפוך לדף הבית
רישום חברים
מפת האתר
ראשי
שאל את הרב
שיעורי תורה
לימוד יומי
לוח שנה עברי
זמני היום
זמני כניסת ויציאת השבת
רפואה שלמה - רשימת חולים לתפילה
פורומים
שידוכים
תיירות
שמחות
אינדקס
ערוצי תוכן
יהדות
מידע יהודי
חדשות
דעות
משפחה
תרבות
אוכל
קניות
כלים
פרסמו אצלנו
במה ציבורית
המייל האדום
בניית אתרים
סינון אתרים
RSS
דרושים
תיק תק – פיתוח אתרים לביה"ס
לוח שנה עברי
זמני היום וזמני כניסת ויציאת השבת
מגשר גירושין
אינדקס אתרי יהדות
אינדקס אתרי חינוך
בית מדרש | מידע יהודי | פרשת השבוע | מאגר השיעורים | לוח שנה עברי | אנציקלופדיית יהדות | חדשות | תרבות | אוכל | קניות | אינדקס אתרים | רפו"ש | שו"ת | פורומים | שידוכים | שמחות | תיירות | במה ציבורית | בניית אתרים | סינון אתרים | דף הבית | הוסף למועדפים | אודות | צרו קשר | RSS | פרסמו אצלינו | דרושים
© כל הזכויות שמורות ל SafeLines