יהדות
הפוך לדף הבית
יהדות מידע יהודי חדשות דעות משפחה תרבות אוכל נשים חינוך






אוכל

דף הבית » אוכל » כשרות עדכונים מנהגים ועוד... » פסטו גד השדה


פסטו גד השדה


14/07/2010
מה אכלו בני ישראל במדבר? למה משתמשים בצמח הכוסברה? ומתכון לרוטב פסטו קליל


אֵלֶּה הַדְּבָרִים אֲשֶׁר דִּבֶּר מֹשֶׁה אֶל-כָּל-יִשְׂרָאֵל בְּעֵבֶר הַיַּרְדֵּן  בַּמִּדְבָּר בָּעֲרָבָה מוֹל סוּף בֵּין-פָּארָן וּבֵין-תֹּפֶל וְלָבָן וַחֲצֵרֹת וְדִי זָהָב. (פרשת דברים פרק א' פסוק א')
 
רש"י כותב בשם ר' יוחנן כי חוקרי התנ"ך חיפשו מקום ושמו תפל ולבן ולא מצאו. ההסבר הניתן לכך כי מקומות אלו נקראים על שם דברים שהתרחשו בהם. על פי זה תפל הוא מלשון ש"תפלו על המן" שהוא לבן שנאמר: "נפשנו קצה בלחם הקלוקל". במן אנו נפגשים לראשונה בספר שמות בפרשת בשלח. המן החל לרדת בט"ו באייר ונסתיים בט"ו בניסן לאחר שעברו את הירדן.
 
על פי הרמב"ן, בני ישראל הספיקו לאכול שישים ואחת סעודות מהלחם אותו הוציאו במצרים, לחם זה היה טעמו כטעם המן. המן ירד כמטר משמים, בתחילה ירדה שכבת טל שניקתה את המקום, אחר כך ירד המן ולאחריו עוד שכבת טל לשמירה עליו כמו בקופסא. ע"פ אור החיים, לצדיקים, כלומר לאלו שלא פקפקו שהוא ירד יום ביומו וכן יחזיק מעמד בשבת כפי שהובטח, ירד המן בפתח האוהל ולאחרים במקום אחר. על פי הספורנו, ירידת המן גרמה לשינוי באורח החיים של בני ישראל, עד שירד המן אכלו בני ישראל כמו תרנגולים המנקרים באשפה כלומר כשנמצא להם אוכל אכלו. כשירד המן ניתן להם הביטחון שיהיה להם אוכל והחלו לקבוע לעצמם סעודות. שמו של המן נובע מצרוף המילים "מן הוא" בפירוש של מה זה, שלא ידעו מהו הדבר שירד אליהם משמים.
 
צורת המן היא אחד הגורמים לבלבול הזה, המן מתואר כדבר עגול דק מחוספס הנראה כמו כפור או קרח יש הטוענים שצבעו שחור וכשחושפים אותו מתגלה לבן ויש הטוענים שמראש היה לבן כמו אבן הבדולח שזיהו אותה עם אבן הקריסטל . צורתו של המן הזכירה צורה של זרע גד, האבן עזרא  ופירוש יהונתן זיהו אותו או עם זרע הכוסברה או עם החרדל.
 
רש"י זיהה אותו  כזרע של עשב הקולויינדרי או הקארואדער כנראה גם כן כוסברה. הם פירשו רק את צורתו ולא את צבעו שצבע הזרע אינו לבן כי אם חום צהבהב. ישנה מחלוקת האם במן נעשו פעולות בישול כמו טחינתו, אפיית עוגות ובישול בקדירה. או שבמן לא נעשו פעולות ממשיות והוא רק היה מקבל את הטעם של אותם המוצרים כפי שנאמר "שטו העם ולקטו וטחנו בריחיים..." (במדבר יא)  
"שטו" - רש"י מפרשו כמו טיול בלא עמל. לגבי טעמו - טעמו של המן היה משתנה על פי רצונם של בני ישראל למעט טעמם של הקישואים כפי שהזכרתי בפרשת בהעלותך. טעמו היה כצפיחית בדבש כלומר בצק שמטגנים אותו בדבש. או כטעם של לשד השמן. על כך מסביר הרשב"ם  כי למן היה טעם דבש לתינוקות וטעם לשד שמן לזקנים, כפי שאגוזים לפני שטוחנים אותם טעמם מתוק ולאחר טחינתם יוצא מהם שמן האגוזים עם טעמו המיוחד והשונה.
 
הכוסברה היא צמח המכונה גד השדה, גודל בארץ ישראל בעת העתיקה. נמצאו עדויות של גרגרי כוסברה בחפירות ארכיאולוגיות המתוארכות לאלפי שנים, הכוסברה גודלה גם בתקופת המשנה. בכוסברה עושים שימוש בעלים ובגרגרים. בעלים משתמשים למרקים, תבשילי דגים, בשר ולירקות כבושים. את העלים מייבשים לשימוש ארוך טווח. במטבח הדרום אמריקאי משתמשים בו בסלטים חיים וסלסות שונות. ניתן לעשות פסטו מעלי כוסברה ומשתמשים בה לעשיית הסחוג התימני. בזרעים משתמשים בצורתם השלמה לתיבול לחמים ומאפים, כבישת בשר וירקות ואף בליקרים שונים. בגרגרים הטחונים משתמשים לתערובות תבלינים כמו הגארם מסאלה ההודית ובתערובות קארי שונות.
 
פסטו כוסברה
פסטו הוא מאכל איטלקי מחבל ליגוריה. מקור שמו ממילה איטלקית שפירושה הוא לכתוש.
ישנם סוגים שונים של פסטו ולרוב משתמשים בעלי בזיליקום להכנתו. יש המוסיפים לעלי הבזיליקום עלי כוסברה או פטרוזליה. יש מתכונים שהאיטלקים מוסיפים לפסטו גבינת פרמז'ן או עגבניות מיובשות. הפסטו משמש כרוטב לפסטה, כממרח על קרוסטיני או פוקצ'ה. ולתיבול מרקים.
 
פסטו
1 חבילה של בזיליקום או חבילת עלי כוסברה (ניתן לשלב)  – להשאיר רק את העלים
100 גרם צנוברים או אגוזי מלך  
 6 שיני שום
חצי כוס שמן זית
קורט פלפל שחור גרוס
חצי כפית מלח גס
 
אופן ההכנה:
  • לטחון את כל החומרים במעבד מזון למחית חלקה.
  • ניתן להקפיץ פסטה עם פסטו – מחממים שמנת לבישול במחבת עמוקה מוסיפים כמה כפות פסטו ומערבבים.
  • מוסיפים את הפסטה כשהיא חמה, מקפיצים, מערבבים ומגישים.
 

פורטל מורשת
דף הבית
אודות
צור קשר
הוסף למועדפים
הפוך לדף הבית
רישום חברים
מפת האתר
ראשי
שאל את הרב
שיעורי תורה
לימוד יומי
לוח שנה עברי
זמני היום
זמני כניסת ויציאת השבת
רפואה שלמה - רשימת חולים לתפילה
פורומים
שידוכים
תיירות
שמחות
אינדקס
ערוצי תוכן
יהדות
מידע יהודי
חדשות
דעות
משפחה
תרבות
אוכל
קניות
כלים
פרסמו אצלנו
במה ציבורית
המייל האדום
בניית אתרים
סינון אתרים
RSS
דרושים
תיק תק – פיתוח אתרים לביה"ס
לוח שנה עברי
זמני היום וזמני כניסת ויציאת השבת
מגשר גירושין
אינדקס אתרי יהדות
אינדקס אתרי חינוך
בית מדרש | מידע יהודי | פרשת השבוע | מאגר השיעורים | לוח שנה עברי | אנציקלופדיית יהדות | חדשות | תרבות | אוכל | קניות | אינדקס אתרים | רפו"ש | שו"ת | פורומים | שידוכים | שמחות | תיירות | במה ציבורית | בניית אתרים | סינון אתרים | דף הבית | הוסף למועדפים | אודות | צרו קשר | RSS | פרסמו אצלינו | דרושים
© כל הזכויות שמורות ל SafeLines