יהדות
הפוך לדף הבית
יהדות מידע יהודי חדשות דעות משפחה תרבות אוכל נשים חינוך






אוכל

דף הבית » אוכל » כשרות עדכונים מנהגים ועוד... » אך את הזהב והכסף


אך את הזהב והכסף


07/07/2010
כיצד לומדים מהפרשה על חשיבות הבישול בכלים משובחים? טיפים לרכישת סיר ומתכון מרק לשבת


כ" וְכָל-בֶּגֶד וְכָל-כְּלִי-עוֹר וְכָל-מַעֲשֵׂה עִזִּים וְכָל-כְּלִי-עֵץ תִּתְחַטָּאוּ."  כב אַךְ אֶת-הַזָּהָב וְאֶת-הַכָּסֶף אֶת-הַנְּחֹשֶׁת אֶת-הַבַּרְזֶל אֶת-הַבְּדִיל וְאֶת-הָעֹפָרֶת.  כג כָּל-דָּבָר אֲשֶׁר-יָבֹא בָאֵשׁ תַּעֲבִירוּ בָאֵשׁ וְטָהֵר אַךְ בְּמֵי נִדָּה יִתְחַטָּא וְכֹל אֲשֶׁר לֹא-יָבֹא בָּאֵשׁ תַּעֲבִירוּ בַמָּיִם. (פרשת מטות במדבר ל"א כ- כג)
 
מדוע  מזכירים כאן מתכות שונות? ומדוע היה צורך להעבירם באש ולטהר אותם?
לאחר מלחמת מדיין, כשמגיע השלל הרב, על פי בעל הטורים אלעזר הכהן רואה בידי אנשי הצבא כלים של בישול העשויים מאותם מתכות שהזכרנו למעלה, כלים אלו נמצאו על ידי אנשי הצבא כאשר נכנסו לבתיהם של אנשי מדיין ועל כן הוצרך ללמדם את דרך הכשרתם. רש"י מציין על המילים "כל דבר אשר יעבור באש" שמדובר על כלי בישול ולא על סתם מתכות שנמצאו על ידם.
 
רש"י על המילים "אך את הזהב" מפרש כי את כלי הזהב היו צריכים לשפשף מהחלודה ואז להכשירם. את שאר הכלים דרכי הכשרתם מוכרים לנו מהכשרת כלי הפסח, על פי הכלל "כבולעו כך פולטו" שנלמד מהפסוקים שבפרשתנו. המשנה מקדישה מסכת שלמה "מסכת כלים" העוסקת בטומאת כלים ובטהרתם. מסכת זו העוסקת בפסוקים שלנו מדברת על שבעה סוגי כלים המקבלים טומאה. כלי מתכת, כלי עץ, כלי עור העשויים מן החי (עז) , כלי עצם, בגד ,שק, כלי חרס, וכן הוספו כלי זכוכית.
 
האדם יצר כלי אוכל משחר ימיו ובנה אותם מן החומרים שהיו בסביבתו  והשתמש בדרכי עיבוד שהיו מקובלים באותה עת. בתחילה האדם יצר כלים מעצמות חיות, מאבן ומחרס ולאחר מכן  הכין כלים ממתכות שונות. מקובל היום לקרא לתקופות השונות בחיי האדם על שם אותה מתכת שממנה הכינו תכשיטים כלים וכלי מלחמה. אנו מכירים את תקופת הנחושת, את תקופת הברונזה שזו נחושת מעורבת בבדיל ואת תקופת הברזל. כלים יצרו גם מזכוכית, ובימינו מוכרים  כלי הפלסטיק, האלומיניום והסיליקון שבחמש השנים האחרונות כבש בסערה את המטבח.    
       
החברה האנושית  עד המהפכה התעשייתית, הייתה חברה חקלאית בעיקרה. את המזון קיבל האדם מן האדמה שעיבד ועבודת הבישול הייתה חלק חשוב מחייו. הארכיאולוגים מצאו כי עוד בעולם הקדום המטבח היה אחד מחדרי הבית ותמיד הוקצה לו מקום מיוחד בו נמצאו כלי הבישול וכדי המזון. בחדר זה נמצאו אבן - הרחיים ששימשה לטחינת הקמח. עלי ומכתש לטחינת תבלינים. ובצידי החדרים מצאו קנקנים וחביות מסוגים שונים לאחסון מוצרי המזון השונים. נמצאו קנקנים בעלי בסיס מחודד שהיו טומנים באדמה לשם שמירת קרירות המזון ושמירתו לתקופות ארוכות יותר. קנקנים בעלי פתח צר, הכילו שמן ויין ובקנקנים בעלי פתח רחב הוחזקו מזון יבש כמו: קמח, קטניות וגרעינים. נמצאו גם סירי בישול, צלחות וקערות. מסננות וכלי מזיגה. מחוץ לבית נמצאו תנורי טאבון לשם אפיה ובישול. עדות לבישול שנעשה בבית מופיעה בתנ"ך אצל השופט גדעון שנאמר "וְגִדְעוֹן בָּא וַיַּעַשׂ גְּדִי עִזִּים וְאֵיפַת קֶמַח מַצּוֹת הַבָּשָׂר שָׂם בַּסַּל וְהַמָּרַק שָׂם בַּפָּרוּר וַיּוֹצֵא אֵלָיו אֶל תַּחַת הָאֵלָה וַיַּגַּשׁ" (שופטים ו, 19)
 
לא פעם אנו חשים כי חסר לנו רק עוד סיר ואז המטבח יהיה מושלם. אבל אז אנו לא יודעים איזה סיר כדאי לקנות.
 
מספר טיפים לרכישת סירים:
קנו סיר שיתאים לצרכים שלכם, ולמה שתרצו לבשל בו. יש לקחת בחשבון את גודל המשפחה בדרך כלל מספיקים למשפחה סירים הנעים בין 2.5 - ל 8 ליטר.  סירים מנירוסטה הם חזקים ועמידים לשנים יש לשים לב כי התחתית שלהם עבה ורשום שעשויה מ 3 שכבות, בשכבה עבה החום בסיר יתפשט בצורה אחידה. סימן נוסף לטיב הסיר ולעובי שלו אם בתחתית רשום 10/18.  
 
סיר של מרק צח לשבת
סיר של 5 ליטר
 
7 שוקיים עוף
250 גרם קורקבנים של עוף מנוקים
4 כנפי עוף
2 בצלים
6 גזרים
6 גרגרי פלפל אנגלי
6 עלי דפנה
כפית מלח
3 כפות אבקת מרק עוף
אני מוסיף גם 3 תפו"א חתוכים לקוביות של 4 סנטימטר על 4 סנטימטר
 
אופן ההכנה:
  • שמים בסיר מים קרים בערך 2.5 ליטר.
  • מכניסים בתחילה את העוף הקורקבנים והכנפיים מביאים לרתיחה קלה ומסירים בעזרת כף את שאריות השומן שעלו וצפו (פעולה המכונה "כיפוי" מלשון כף).
  • חותכים את הבצלים לרבעים ומוסיפים לסיר.

פורטל מורשת
דף הבית
אודות
צור קשר
הוסף למועדפים
הפוך לדף הבית
רישום חברים
מפת האתר
ראשי
שאל את הרב
שיעורי תורה
לימוד יומי
לוח שנה עברי
זמני היום
זמני כניסת ויציאת השבת
רפואה שלמה - רשימת חולים לתפילה
פורומים
שידוכים
תיירות
שמחות
אינדקס
ערוצי תוכן
יהדות
מידע יהודי
חדשות
דעות
משפחה
תרבות
אוכל
קניות
כלים
פרסמו אצלנו
במה ציבורית
המייל האדום
בניית אתרים
סינון אתרים
RSS
דרושים
תיק תק – פיתוח אתרים לביה"ס
לוח שנה עברי
זמני היום וזמני כניסת ויציאת השבת
מגשר גירושין
אינדקס אתרי יהדות
אינדקס אתרי חינוך
בית מדרש | מידע יהודי | פרשת השבוע | מאגר השיעורים | לוח שנה עברי | אנציקלופדיית יהדות | חדשות | תרבות | אוכל | קניות | אינדקס אתרים | רפו"ש | שו"ת | פורומים | שידוכים | שמחות | תיירות | במה ציבורית | בניית אתרים | סינון אתרים | דף הבית | הוסף למועדפים | אודות | צרו קשר | RSS | פרסמו אצלינו | דרושים
© כל הזכויות שמורות ל SafeLines