יהדות
הפוך לדף הבית
יהדות מידע יהודי חדשות דעות משפחה תרבות אוכל נשים חינוך






אוכל

דף הבית » אוכל » כשרות עדכונים מנהגים ועוד... » איש תחת גפנו ותחת תאנתנו



איש תחת גפנו ותחת תאנתנו


16/06/2010
מדוע מופיעה התאנה בפרשה? אילו סגולות מייחסים לה? ומתכון לסלט עלי בייבי ותאנים


 וְלָמָה הֶעֱלִיתֻנוּ מִמִּצְרַיִם לְהָבִיא אֹתָנוּ אֶל-הַמָּקוֹם הָרָע הַזֶּה  לֹא מְקוֹם זֶרַע וּתְאֵנָה וְגֶפֶן וְרִמּוֹן וּמַיִם אַיִן לִשְׁתּוֹת (במדבר פרק כ פס' ה, פרשת חקת)
 
לקראת הכניסה לארץ ישראל ולאחר מות מרים אחות משה, נסתלקה גם "באר מרים" שסיפקה מים לבני ישראל ארבעים שנה. עם ישראל נתקל שנית במחסור מים ומיד החל להתאונן.
 
בתלונתם זאת, אנו נתקלים בדבר שונה, בדרך כלל כשמזכירים בתנ"ך, את הצירוף תאנה וגפן, הגפן מופיעה ראשונה, כפי שמופיע בפסוק: "ארץ חיטה ושעורה גפן תאנה ורימון..." או "איש תחת גפנו ותחת תאנתו" ואילו אצלנו בפסוק התאנה מקדימה את הגפן.
 
בעל הטורים מיישב זאת, וטוען כי הזכרת התאנה לפני הגפן, מקשרת אותנו דווקא לתחילת פרשת חוקת, לנושא פרה אדומה. את הפרה היו שורפים בשלמותה ובעל הטורים מתאר כי היו מרבים בעצים בשרפתה. פרוש יונתן מסביר, כי העצים שהרבו בהם, היו ענפי עץ התאנה. והיו מכסים את הפרה עם ענפי עץ התאנה ולא רק מתחתיה. הבחירה בעץ התאנה נבעה מתכונת עץ התאנה  ששריפתו יוצרת רק אפר ואינה יוצרת פחמים. דבר שהיה מקשה על איסוף אפר הפרה והכנסתו למי החטאת שהיו המים בהם ערבבו את אפר הפרה . מי החטאת היא הקבלה נוספת לפסוק שלנו מאחר ובני ישראל התלוננו על המים.    
 
מהי תאנה?
התאנה היא אחת משבעת המינים. עץ זה שייך למשפחת התותיים ונקראת גם פיקוס התאנה. עצי התאנה מחולקים לזכריים ונקביים וההפריה שלהם נעשית ע"י צרעות מיוחדות להם. ישנם זנים תרבותיים שאינם זקוקים להפריה. עץ זה היה מוכר  כבר בתקופות קדומות, כעץ בר שגדל ליד מעיינות ונחלים. במצרים העתיקה גידלו אותה, וכן נמצא בחפירות יריחו הקדומה שרידים של תאנים . התאנה הוזכרה בתנ"ך בספור גן העדן - בעלי תאנה התכסו אדם וחוה לאחר שאכלו מעץ הדעת. גם המרגלים שתרו את ארץ ישראל הביאו עימם תאנים. התאנה נקראה אצל הנביאים ולאחריהם "קיץ" נמשלה ביחד עם הגפן לתיאור מצב של שלום .
 
בתקופת המשנה והתלמוד גידול תאנים היה נפוץ מאוד, ראייה לכך נובעת מריבוי הפעולות המוזכרות במשנה ובתלמוד שעסקו באופן גידולה ובעבודות שנעשו בה. בעמי העולם העתיק ייחסו לתאנה תכונות המשפיעות על הפריון והשפע והשתמשו בה בפולחנים שלהם. הרמב"ם מתאר בספריו את חשיבות חלב התאנה בהגלדת פצעים ובסיוע של אכילת הפירות למערכת העיכול. לתאנה תכולת הסיבים הגבוהה ביותר מבין הפירות והיא מקור מצוין לסוכרים פשוטים. התאנים כמעט ולא מכילות שומן  ויש בהן סידן ואשלגן .
 
את התאנה הבשלה המכונה גם בכורה אוכלים טריה. בצורה מיובשת נקראת התאנה דבלה או גרוגרות שהיו כעין עוגות תאנים מיובשות. בתאנים מיובשות ציידו לוחמים במסעותיהם המלחמתיים. כמוכן, ניתן לבשל תאנים ליצירת ריבה, ובעבר עקב תכונת המתיקות שבה שימשה כממתיק טבעי. 
 
 סלט עלי בייבי עם תאנים אפויות וגבינה בולגרית
1 חבילה עלי בייבי
8 תאנים טריות
200 גרם גבינה בולגרית
 
רוטב:
6 כפות שמן זית
2 כפות חומץ בן יין לבן
2 כפות מיץ לימון
רבע כפית חרדל
2 שיני שום
קורט מלח
קורט פלפל שחור גרוס
 
אופן ההכנה:
  • מחלקים כל תאנה ל 4 חלקים, מניחים בתבנית עם נייר אפייה כאשר החלק החתוך כלפי מעלה
  • שמים מעט שמן זית מכניסים לתנור שחומם ל - 180 מעלות כ- 10 דקות. מוציאים ומקררים.
  • חותכים את קוביות הגבינה ל קוביות של 1.5 על 1.5 סנטימטר.
  • מכינים את הרוטב.
  • שמים בקערה, את עלי הבייבי הגבינה והתאנים וממש לפני ההגשה שמים את הרוטב. מערבבים ומגישים.
 

פורטל מורשת
דף הבית
אודות
צור קשר
הוסף למועדפים
הפוך לדף הבית
רישום חברים
מפת האתר
ראשי
שאל את הרב
שיעורי תורה
לימוד יומי
לוח שנה עברי
זמני היום
זמני כניסת ויציאת השבת
רפואה שלמה - רשימת חולים לתפילה
פורומים
שידוכים
תיירות
שמחות
אינדקס
ערוצי תוכן
יהדות
מידע יהודי
חדשות
דעות
משפחה
תרבות
אוכל
קניות
כלים
פרסמו אצלנו
במה ציבורית
המייל האדום
בניית אתרים
סינון אתרים
RSS
דרושים
תיק תק – פיתוח אתרים לביה"ס
לוח שנה עברי
זמני היום וזמני כניסת ויציאת השבת
אינדקס אתרי יהדות
אינדקס אתרי חינוך
בית מדרש | מידע יהודי | פרשת השבוע | מאגר השיעורים | לוח שנה עברי | אנציקלופדיית יהדות | חדשות | תרבות | אוכל | קניות | אינדקס אתרים | רפו"ש | שו"ת | פורומים | שידוכים | שמחות | תיירות | במה ציבורית | בניית אתרים | סינון אתרים | דף הבית | הוסף למועדפים | אודות | צרו קשר | RSS | פרסמו אצלינו | דרושים
© כל הזכויות שמורות ל SafeLines