יהדות
הפוך לדף הבית
יהדות מידע יהודי חדשות דעות משפחה תרבות אוכל נשים חינוך






אוכל

דף הבית » אוכל » כשרות עדכונים מנהגים ועוד... » אוכלי חינם


אוכלי חינם


27/05/2010
בני ישראל מתלוננים על האוכל במדבר. למה הם מתגעגעים? ואיך עושים קישואים בטמפורה?


זָכַרְנוּ, אֶת-הַדָּגָה, אֲשֶׁר-נֹאכַל בְּמִצְרַיִם, חִנָּם; אֵת הַקִּשֻּׁאִים, וְאֵת הָאֲבַטִּחִים, וְאֶת-הֶחָצִיר וְאֶת-הַבְּצָלִים, וְאֶת-הַשּׁוּמִים (במדבר יא פסוק ה. פרשת בהעלותך)   
 
בני ישראל בתלונתם מציינים כי קיבלו את האוכל הזה בחינם. נשאלת השאלה מהו אותו חינם? רש"י מציין שתלונתם נבעה מאחר שכל עוד היו במצרים, המזון שלהם לא היו תלוי בהתנהגותם ואילו המן ירד משמים והיו צריכים לנהוג בו על פי כללים מיוחדים כגון לא לאסוף יותר מכפי צורכם או שהמן שירד ביום שישי יספיק גם לשבת מבלי להבאיש. בקבלתם את התורה והמצוות התלויות בארץ קיום המצוות והתנהגותם הוא שיזכה אותם במזון ועל הקשר הזה מחו.
   
רש"י וחכמים מציינים כי לא יכול להיות שהיו מקבלים מזון ללא תמורה שאפילו את התבן לעבודתם הם נאלצו לקנות. פרעה ידע שהמצרים שונאים את ישראל ואפילו בכסף לא היו מוכנים למכור להם תבן אז קל וחומר דגים וירקות. אם כן, מהם אותם הדגים שאליהם כל כך התגעגעו?  מסופר שהיו נשות ישראל הולכות ושואבות מים ודגים קטנים היו נכנסים להם בכדיהם. הרמב"ן מציין שהיו בני ישראל עובדים בדיג אצל המצרים והדגים הקטנים שלא היה להם מחיר הושארו על שפת הנהר והיו בני ישראל לוקחים מהם. כלומר לא לדגים קטנים הם התגעגעו אלא לדגים גדולים. גם את הירקות והקישואים בתוכם לא היו מקבלים אלא שהיו אוכלים תוך כדי עבודתם בשדות מצרים. מסופר שעבדי המלך קיבלו לאכול מעט לחם ומים, ובתום עבודתם הקשה היו עוברים בשדות ומלקטים מהירקות שהושארו שם.
 
אם כן, מדוע מכל הירקות הוזכרו דווקא הקישואים? הסיבה לכך היא שהמן השתנה לכל טעם שרק רצו למעט טעמם של אותם ירקות שהוזכרו למעלה. טעמי הירקות הללו לא הופיעו במן מאחר שהקשו על התינוקות היונקים שהיו סובלים בבטנם מאותם טעמים. בני ישראל חיפשו להזכיר בתלונתם דווקא את אותם טעמים שלא היו ניתנים על ידי המן.  
 
הקישׁוּ‏א שייך למשפחת הדלועיים. הקישוא גדל במִקְשָׁ‏ה. משערים כי הקישוא המוזכר בפרשתנו הכוונה היא דווקא  למלפפון המוכר לנו או זן הדומה לו. זני הקישוא מתחלקים לזנים משתרעים, הדומים לזני המלפפון, וזנים שיחיים אשר גבעוליהם זקופים.  הקישוא נקטף כשהוא עוד צעיר וניתן לאכול אותו. קישוא בוגר יכול להגיע גם למימדים גדולים מאוד אך לא ניתן לאכול אותו מאחר והוא סיבי וקשה. הקישוא מופיע במספר צבעים   ירוק בהיר, או צהוב שהם זנים מזרח תיכוניים  או ירוק  כהה המכונה בישראל גם זוקיני שהוא שם כולל לקישואים באיטליה, זן קישואים זה הובא לאירופה מדרום אמריקה.  ישנם זנים מתורבתים שיש להם צורה עגולה. זן זה נוח להכין ממנו ממולאים. קישואים ניתנים לאכילה במגוון צורות בישול – אידוי, אפייה או מטוגן. ישנם גם האוכלים אותו חי בסלטים שונים. הקישוא מתאפיין גם בפרחים שניתן לאכול אותם או להשתמש בהם לקישוט המנות.
 
טבעות קישואים בטמפורה (טיגון בשמן עמוק)
 
טמפורה היא בלילה של:
1 חלמון ביצה
75 גרם קמח רגיל
25 גרם קמח תירס
200 מ"ל מים כמעט קפואים
 
1 קישוא חתוך לפרוסות דקות
 
  • טובלים את הקישוא בבלילה ומכניסים לשמן החם עד להזהבה קלה . מתקבל חטיף פריך
  • ניתן לצפות ירקות נוספים כגון בטטה או חציל.
 
קובי ערמון,  אישי שף 050-9102237  www.kobi-chef.co.il
 

פורטל מורשת
דף הבית
אודות
צור קשר
הוסף למועדפים
הפוך לדף הבית
רישום חברים
מפת האתר
ראשי
שאל את הרב
שיעורי תורה
לימוד יומי
לוח שנה עברי
זמני היום
זמני כניסת ויציאת השבת
רפואה שלמה - רשימת חולים לתפילה
פורומים
שידוכים
תיירות
שמחות
אינדקס
ערוצי תוכן
יהדות
מידע יהודי
חדשות
דעות
משפחה
תרבות
אוכל
קניות
כלים
פרסמו אצלנו
במה ציבורית
המייל האדום
בניית אתרים
סינון אתרים
RSS
דרושים
תיק תק – פיתוח אתרים לביה"ס
לוח שנה עברי
זמני היום וזמני כניסת ויציאת השבת
מגשר גירושין
אינדקס אתרי יהדות
אינדקס אתרי חינוך
בית מדרש | מידע יהודי | פרשת השבוע | מאגר השיעורים | לוח שנה עברי | אנציקלופדיית יהדות | חדשות | תרבות | אוכל | קניות | אינדקס אתרים | רפו"ש | שו"ת | פורומים | שידוכים | שמחות | תיירות | במה ציבורית | בניית אתרים | סינון אתרים | דף הבית | הוסף למועדפים | אודות | צרו קשר | RSS | פרסמו אצלינו | דרושים
© כל הזכויות שמורות ל SafeLines