יהדות
הפוך לדף הבית
יהדות מידע יהודי חדשות דעות משפחה תרבות אוכל נשים חינוך






אוכל

דף הבית » אוכל » כשרות עדכונים מנהגים ועוד... » חמוץ - מתוק


חמוץ - מתוק


23/05/2010
הנזיר מוזהר שלא לשתות אף חומץ יין. מה אפשר ללמוד מכך על סייגים? ומתכון לרוטב וינגרט


א וַיְדַבֵּר יְהוָה, אֶל-מֹשֶׁה לֵּאמֹר. ב דַּבֵּר אֶל-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל, וְאָמַרְתָּ אֲלֵהֶם: אִישׁ אוֹ-אִשָּׁה, כִּי יַפְלִא לִנְדֹּר נֶדֶר נָזִיר--לְהַזִּיר, לַיהוָה. ג מִיַּיִן וְשֵׁכָר יַזִּיר, חֹמֶץ יַיִן וְחֹמֶץ שֵׁכָר לֹא יִשְׁתֶּה; וְכָל-מִשְׁרַת עֲנָבִים לֹא יִשְׁתֶּה, וַעֲנָבִים לַחִים וִיבֵשִׁים לֹא יֹאכֵל. ד כֹּל, יְמֵי נִזְרוֹ: מִכֹּל אֲשֶׁר יֵעָשֶׂה מִגֶּפֶן הַיַּיִן, מֵחַרְצַנִּים וְעַד-זָג--לֹא יֹאכֵל. (פרשת נשא)
 
הנזיר מוזהר לא רק על היין אלא גם על תוצרי היין כמו החמץ וחמץ השכר. נשאלת השאלה מדוע מוזהר גם על משרת ענבים, ענבים לחים ויבשים? הרי אלו דברים שלא יכולים להביא אדם לכדי שיכרות, שהרי כל ההזהרות של הנזיר באות בכדי להרחיקו מעשיית חטאים ולא לחינם פרשת איסור שתיית יין במשכן באה לאחר מותם של בני אהרון. ולפני פרשת הנזיר מובאת פרשת אישה סוטה, שנאמר על ידי רש"י במקום: כי שתיית יין יכולה להביא לידי ניאוף. הסיבה היא - קביעת סייג לאדם. התורה מלמדת אותנו על טבע האדם כי אם נרשה לנזיר ענבים או צימוקים הוא ירשה לעצמו גם בסופו של דבר לשתות יין.
 
חומץ נמצא בשימוש מזה אלפי שנים. עקבות חומץ נמצאו גם בתוך כדי אפר מצריים המתוארכים לשנת 3000 לפני הספירה. במגילת רות נותן בועז לרות לטבול את פת הלחם שלה בחומץ ומוסבר שם כי החומץ טוב להקלה של הימים החמים למרות שיש טוענים כי מדובר בחימצה ולא בחומץ כלומר בחומוס.
 
חומץ נוצר בתהליך של  תסיסה כלומר הפיכת סוכר לאלכוהול .
 
ישנם סוגים רבים של חומץ הנוצרים מתסיסה של מוצרים טבעיים כגון: חומץ הדרים חומץ   דובדבנים שמוכר כחומץ שרי. חומץ תפוחים  שנעשה מהחמצה של מיץ תפוחים או סיידר. חומץ בירה שנוצר על ידי חמצון של לתת הגורם לעמילן שבזרעים להפוך לסוכר. את המשקה שנוצר ניתן להפוך לחומץ. חומץ זה נפוץ בבריטניה ובארצות הברית. חומץ בן יין מיוצר הן מיין אדום והן מיין לבן, והוא נפוץ ביותר באירופה חומץ נוסף שעשוי מענבים מכונה חומץ בלסמי המיוצר מענבים לבנים צבעו הוא חום ומתקבל לאחר יישון בחביות עץ למשך 12-3 שנים זהו החומץ הבלסמי האמיתי. כיום נמכר גם "חומץ בלסמי" המיוצר מחומץ יין אדום המשולב עם כרמל וסוכר. חומץ נוסף הינו חומץ  האורז שנפוץ  ביפן  בחומץ זה  משתמשים להכנת אורז לסושי.
ישנו גם חומץ סינטטי המכונה גם חומץ לבן חומץ זה הוא דילול של תמיסת חומצה אצטית שהיא תרכובת אורגנית המשמשת  בתעשיית המזון כתוסף מזון  המסומן בקוד E260.
 
החומץ משמש אותנו לתיבול ולרטבים. רטבי הויניגרט השונים מבוססים על סוגי חומץ שונים ועל היחס שלהם במתכון.
 
מתכון לרוטב ויניגרט פירות יער המתאים לתיבול סלטים ירוקים כגון תערובת עלי חסה:
כוס תרכיז פירות יער טבעי
5 כפות חומץ בן יין לבן
3 כפות שמן קנולה
כף סוכר
רבע כפית פלפל שחור גרוס
קורט מלח
4 שיני שום כתושות
 
יש לערבב את החומרים היטב בעזרת מטרפה ולצקת על הסלט ממש לפני ההגשה.
 
קובי ערמון,  אישי שף 050-9102237  www.kobi-chef.co.il
 

פורטל מורשת
דף הבית
אודות
צור קשר
הוסף למועדפים
הפוך לדף הבית
רישום חברים
מפת האתר
ראשי
שאל את הרב
שיעורי תורה
לימוד יומי
לוח שנה עברי
זמני היום
זמני כניסת ויציאת השבת
רפואה שלמה - רשימת חולים לתפילה
פורומים
שידוכים
תיירות
שמחות
אינדקס
ערוצי תוכן
יהדות
מידע יהודי
חדשות
דעות
משפחה
תרבות
אוכל
קניות
כלים
פרסמו אצלנו
במה ציבורית
המייל האדום
בניית אתרים
סינון אתרים
RSS
דרושים
תיק תק – פיתוח אתרים לביה"ס
לוח שנה עברי
זמני היום וזמני כניסת ויציאת השבת
מגשר גירושין
אינדקס אתרי יהדות
אינדקס אתרי חינוך
בית מדרש | מידע יהודי | פרשת השבוע | מאגר השיעורים | לוח שנה עברי | אנציקלופדיית יהדות | חדשות | תרבות | אוכל | קניות | אינדקס אתרים | רפו"ש | שו"ת | פורומים | שידוכים | שמחות | תיירות | במה ציבורית | בניית אתרים | סינון אתרים | דף הבית | הוסף למועדפים | אודות | צרו קשר | RSS | פרסמו אצלינו | דרושים
© כל הזכויות שמורות ל SafeLines