יהדות
הפוך לדף הבית
יהדות מידע יהודי חדשות דעות משפחה תרבות אוכל נשים חינוך






אוכל

דף הבית » אוכל » כשרות עדכונים מנהגים ועוד... » פרי עץ הדר


פרי עץ הדר


28/04/2010
ולקחתם לכם.. פרי עץ הדר. אתרוג. מאיפה הגיע, מאפייניו ומתכון מצוין לריבת אתרוגים


וּלְקַחְתֶּם לָכֶם בַּיּוֹם הָרִאשׁוֹן, פְּרִי עֵץ הָדָר כַּפֹּת תְּמָרִים, וַעֲנַף עֵץ-עָבֹת, וְעַרְבֵי-נָחַל; וּשְׂמַחְתֶּם, לִפְנֵי יְהוָה אֱלֹהֵיכֶם--שִׁבְעַת יָמִים (פרשת אמור, ויקרא פרק כ"ג פסוק מ')
 
פרי עץ הדר, רש"י מפרש "עץ שטעם עצו וטעם פריו שווה". ועל המילה הדר מפרש רש"י שזה פרי הדר מלשון גר שנמצא על העץ משנה לשנה. המילה "הדר" מזכירה את המילה  "דיר", שמאכסן בו גדולים עם קטנים, כמוהו כעץ האתרוג, אשר בו יש פירות גדולים (הפירות של שנה שעברה) יחד עם פירות קטנים (פירות השנה).  פרי ההדר מכונה כך גם בשל יופיו, הדר מלשון יופי. האתרוג - שלא כמו שאר עצי ההדר - הוא מטע שלחין "וגדל על כל מים" ובמסכת סוכה (לה ע"א) דרש בן עזאי את המילה פרי עץ הדר מלשון הידור שכן בלשון יוונית קוראים למים הידורו  .(Hidro)
 
מקור השם אתרוג הוא כנראה בפרסית - תוּרוּנג', שם המזכיר את המילה האנגלית orange, תפוז. יש הסוברים כי פרי עץ הדעת היה אתרוג.
 
האתרוג מתאפיין בקליפה עבה ובפלחים קטנים וטעמו של הפרי חמצמץ. הרמב"ם המליץ על האתרוג כתרופה לעקיצות ונשיכות בעלי חיים וטען כי משקה העלים עוזר כנגד הרגשת חולשה. יהודי אתיופיה נהגו לצחצח שיניים בענפי עץ האתרוג לאחר שנחשפו סיביהם הפנימיים וייחסו לו תכונות של חומר מחטא הבונה מחדש את חומר השן שנהרס.  על פי המחקרים בפרי האתרוג ישנו חומר הנקרא MTC, החופף לאנטיביוטיקה חומר זה מכיל 'ציטרונט', המרוכז באתרוג בלבד, ואינו מצוי בפירות הדר אחרים.
 
האתרוג שייך למשפחת הדרים השייכים למשפחת הפיגמיים, ההדרים הם עצים ירוקי עד אין להם שלכת ויש להשקותם במשך כל חודשי השנה. מקור ההדרים בדרום-מזרח אסיה, והם נפוצים באגן הים התיכון ובמקומות אחרים שבהם יש אקלים ממוזג . עם ההדרים נמנים התפוז, הלימון, האשכולית, המנדרינה, הקלמנטינה, האתרוג, הפומלה, הפומלית ורבים אחרים.
 
במקור היו חמישה זני הדרים בלבד: פומלו, אתרוג, קי ליים, מנדרינה ו-Citrus halimii שהתגלה לאחרונה. כל שאר מיני ההדרים נוצרו על ידי הכלאה טבעית או מלאכותית של מינים שונים.  כך למשל הלימון שנוצר מהרכבה של אתרוג וליים. יש עדויות כי בעבר גידלו באגן הים התיכון עצי הדר אך עם התמוטטות האימפריה הרומית הם נעלמו. ההדרים חזרו לאזורינו בימי הביינים כשסוחרים ערביים הביאו איתם שתילי הדרים מהודו.
 
האתרוג נאכל בדרך כלל משומר בריבות או במאפים, דוגמת עוגת פירות. קליפתו של האתרוג ושל הלימון משמשות גם להכנת תבלין שנקרא "ציטרונאט" (בגרמנית "zitronat")   או בשם קליפות הדרים מסוכרות והוא משמש לתיבול עוגות ועוגיות של המטבח הגרמני.
 
ריבת אתרוגים
 
חומרים:
1 ק"ג אתרוגים  
1 ק"ג סוכר
 
אופן ההכנה:
  • לחתוך את האתרוגים לרבעים ולבשלם במים עד לרתיחה תהליך זה נועד לשם הוצאת המרירות.
  • יש לחזור על התהליך 3 פעמים כשבכל פעם יש להחליף את המים שבסיר.
  • יש לסנן את האתרוגים  מהמים ולהוציא את הליבה, כלומר את הגרעינים ולקצוץ את האתרוגים לפרוסות דקות,
  • להחזיר לסיר ולהוסיף את הסוכר ביחס של 1:1 פרי מול סוכר ומשהים למספר שעות.
  • לאחר מכן יש לבשל את התערובת ולהביא לרתיחה.  
  • יש להמשיך לבשל על אש קטנה מאוד כשהסיר ללא מכסה כשעתיים-שלוש. עד שמתקבל צבע שקוף.
  • יש להקפיד לבחוש מידי פעם כדי למנוע את שרפת האתרוגים.  

פורטל מורשת
דף הבית
אודות
צור קשר
הוסף למועדפים
הפוך לדף הבית
רישום חברים
מפת האתר
ראשי
שאל את הרב
שיעורי תורה
לימוד יומי
לוח שנה עברי
זמני היום
זמני כניסת ויציאת השבת
רפואה שלמה - רשימת חולים לתפילה
פורומים
שידוכים
תיירות
שמחות
אינדקס
ערוצי תוכן
יהדות
מידע יהודי
חדשות
דעות
משפחה
תרבות
אוכל
קניות
כלים
פרסמו אצלנו
במה ציבורית
המייל האדום
בניית אתרים
סינון אתרים
RSS
דרושים
תיק תק – פיתוח אתרים לביה"ס
לוח שנה עברי
זמני היום וזמני כניסת ויציאת השבת
מגשר גירושין
אינדקס אתרי יהדות
אינדקס אתרי חינוך
בית מדרש | מידע יהודי | פרשת השבוע | מאגר השיעורים | לוח שנה עברי | אנציקלופדיית יהדות | חדשות | תרבות | אוכל | קניות | אינדקס אתרים | רפו"ש | שו"ת | פורומים | שידוכים | שמחות | תיירות | במה ציבורית | בניית אתרים | סינון אתרים | דף הבית | הוסף למועדפים | אודות | צרו קשר | RSS | פרסמו אצלינו | דרושים
© כל הזכויות שמורות ל SafeLines