יהדות
הפוך לדף הבית
יהדות מידע יהודי חדשות דעות משפחה תרבות אוכל נשים חינוך






אוכל

דף הבית » אוכל » כשרות עדכונים מנהגים ועוד... » מנחת הביכורים


מנחת הביכורים


14/04/2010
מהי התבואה אותה היו מביאים כקרבן? מהו פריקי? ומתכון לסלט מיוחד


"ואיש בא מבעל שלשה ויבא לאיש האלוהים לחם בכורים עשרים לחם שערים וכרמל בצקלנו" (מלכים ב' ד', מב).  מהו אותו כרמל? זה ודאי לא הכרמל העשוי מסוכר מומס. (הפטרת תזריע מצורע)
 
בציווי על מנחת הביכורים של העומר שהיו מקריבים במקדש נאמר: "אביב קלוי באש גרש כרמל תקריב את מנחת בכוריך" (ויקרא ב', יד). רשי במקום מסביר שזו "תבואה לחה"  תבואה שנקטפה לפני שהתייבשה. את גרעיני התבואה היו מייבשים באש כלומר "אביב קלוי באש" ולאחר מכן היו גורסים אותם "לגרש כרמל". את גרעיני התבואה הלחה היו אוכלים גם ללא גריסה ותהליך הייבוש היה משמר אותה לזמן רב יותר. קליית גרגרים הייתה מקובלת מאוד בתקופת המקרא, במגילת רות מוצאים כי בועז מזמין את רות לאכול עם הקוצרים "ותשב מצד הקצרים ויצבט לה קלי" (רות ב', יד). הפועל "ויצבט", שהוא יחידאי במקרא, מרמז כנראה על דרך הכנת הקלי.  
 
במשנה, רבי מאיר וחכמים דנים איך מביאים את מנחת העומר ועשיית הקלי. רבי מאיר טוען כי קוצרים את העומר ושמים בסלים ומביאים לעזרה ושם  "היו מהבהבין אותו באור (באש)", וחכמים אומרים: "בקנים ובקליחות" (קלחי כרוב) חובטים את העומר. ושמים בכלי חרס הנקרא אבוב שהיה מנוקב, "כדי שיהא האור שולט בכולו" (מסכת מנחות י',ד).
 
תרגום אונקלוס מתרגם את המילה כרמל לארמית: "פירוכן", ובערבית נקרא הכרמל אף בימינו בשם דומה: "פריכה" או פריקי . השיטה הקלה יותר היא הבערת שיבולים ולאחר שהקש נשרף מפרידים את הגרגרים. לכמות גדולה ניתן לשרוף שיבולים על גבי רשת או על גבי סאג' שהיא קימורית פח, שבדרך כלל אופים עליהן פיתות. הופכים אותה ושמים את הגרגרים בתוכה ומבעירים אש מלמטה וקולים את הגרגרים.
 
הפריקי המוכר לנו כיום היא חיטה ירוקה שמייבשים אותה בקלייה שמעניק לה טעם מיוחד.
בפריקי ניתן להשתמש בסלטים וכתחליף לאורז במילוי ממולאים או אפילו עוף ממולא. ניתן להוסיף אותו למרקים לתבשילי קדירה. נסו להכניס לחמין שלכם.
 
סלט פריקי
 
מצרכים:
1 כוס פריקי שטוף
½1 כוסות מים
 3 כפות שמן זית
3/4 כפית מלח
⅓-½ כוס של תערובת אגוזים וגרעינים קצוצים  וקלויים
מיץ מחצי לימון   
מלח ופלפל
גבעול בצל ירוק

אופן ההכנה:
  • משרים את הפריקי במים למשך שעה ומסננים.  
  • מחממים שמן זית מטגנים קלות את הפריקי ומוסיפים מים ומלח, מביאים לרתיחה.
  • מבשלים על אש קטנה בין עשר דקות לרבע שעה עד שהמים נספגו והחיטה רכה.
  • כדאי להשאיר מכסה סגור לעוד עשר דקות אחרי שמכבים את האש.
  • קוצצים את הבצל הירוק לרצועות אלכסוניות.
  • מערבבים בקערה את תערובת האגוזים והגרעינים עם הפריקי.
  • מתבלים  בשמן זית, מיץ לימון מלח ופלפל ומקשטים בבצל הירוק .
 
אפשר להגיש חמים או בטמפרטורת החדר.
 
קובי ערמון,  אישי שף 050-9102237  www.kobi-chef.co.il
 

פורטל מורשת
דף הבית
אודות
צור קשר
הוסף למועדפים
הפוך לדף הבית
רישום חברים
מפת האתר
ראשי
שאל את הרב
שיעורי תורה
לימוד יומי
לוח שנה עברי
זמני היום
זמני כניסת ויציאת השבת
רפואה שלמה - רשימת חולים לתפילה
פורומים
שידוכים
תיירות
שמחות
אינדקס
ערוצי תוכן
יהדות
מידע יהודי
חדשות
דעות
משפחה
תרבות
אוכל
קניות
כלים
פרסמו אצלנו
במה ציבורית
המייל האדום
בניית אתרים
סינון אתרים
RSS
דרושים
תיק תק – פיתוח אתרים לביה"ס
לוח שנה עברי
זמני היום וזמני כניסת ויציאת השבת
מגשר גירושין
אינדקס אתרי יהדות
אינדקס אתרי חינוך
בית מדרש | מידע יהודי | פרשת השבוע | מאגר השיעורים | לוח שנה עברי | אנציקלופדיית יהדות | חדשות | תרבות | אוכל | קניות | אינדקס אתרים | רפו"ש | שו"ת | פורומים | שידוכים | שמחות | תיירות | במה ציבורית | בניית אתרים | סינון אתרים | דף הבית | הוסף למועדפים | אודות | צרו קשר | RSS | פרסמו אצלינו | דרושים
© כל הזכויות שמורות ל SafeLines