יהדות
הפוך לדף הבית
יהדות מידע יהודי חדשות דעות משפחה תרבות אוכל נשים חינוך






אוכל

דף הבית » אוכל » כשרות עדכונים מנהגים ועוד... » סלולים בסולת


סלולים בסולת


24/03/2010
מהי הסולת אותה הביאו לקרבן והאם היא אותה סולת של ימינו? וסלט קוסקוס וחמוציות מעולה


יג זֶה קָרְבַּן אַהֲרֹן וּבָנָיו אֲשֶׁר-יַקְרִיבוּ לַיהוָה בְּיוֹם הִמָּשַׁח אֹתוֹ עֲשִׂירִת הָאֵפָה סֹלֶת מִנְחָה תָּמִיד מַחֲצִיתָהּ בַּבֹּקֶר וּמַחֲצִיתָהּ בָּעָרֶב.  יד עַל-מַחֲבַת בַּשֶּׁמֶן תֵּעָשֶׂה מֻרְבֶּכֶת תְּבִיאֶנָּה תֻּפִינֵי מִנְחַת פִּתִּים תַּקְרִיב רֵיחַ-נִיחֹחַ לַיהוָה.  טו וְהַכֹּהֵן הַמָּשִׁיחַ תַּחְתָּיו מִבָּנָיו יַעֲשֶׂה אֹתָהּ חָק-עוֹלָם לַיהוָה כָּלִיל תָּקְטָר.  טז וְכָל-מִנְחַת כֹּהֵן כָּלִיל תִּהְיֶה לֹא תֵאָכֵל (פרשת צו)
 
הסולת אותה אהרון מביא בקורבן המנחה היא קמח מובחר קמח נקי ומנופה.
אהרון עושה שלוש פעולות בקורבן המנחה. על מחבת בשמן – טיגון, מרובכת – על פי רש"י חלוטה ברותחין כל צורכה והאבן עזרא מסביר שהתערובת יוצאת רכה. ותפיני מנחת פתים - של פי אבן עזר ורשב"ם זו אפיה שעושים אותה כמו עוגה קשה ואז פותתים כלומר מפוררים אותה לפתיתים.
 
כשאדם מביא קורבן מנחה לא נעשות כל הפעולות אלא רק חלקם וכשהכהן הגדול הביא את המנחה הזו כל הפעולות נעשות יש כאן שילוב של כל סוגי הפעולות שנעשות במנחות האחרות קורבן המנחה הוא של סולת וגם אהרון מביא קורבן של סולת ולא קורבן בהמה דברים אלו באים ללמד כי הכהן משלב כאן את כל מנחות העם ומאחדם ואף הוא עושה מנחת סולת כמו כל העם דבר שבה ללמדו צניעות שהוא חלק מן העם והמנחה הזו לא נאכלת והיא מוקרבת כליל שלא יהיה לכהן מחשבה שיש לו רווח מן המנחה הזו.
 
מנחה זו היא מנחת פיתים שגם העני ביותר יכול להביאה ונעשית בה פעולה מורכבת של אפיה ואחר כך פתיחה לפתיתים. בקורבן בהמה לכהן יש התעסקות רבה שלוקחת זמן ועני שאינו יכול להביא קורבן בהמה יכול להתבייש כי הקרבה של הסולת אינה לוקחת זמן רב . ובכדי לא לביישו לכהן יש עבודה נוספת שזקוקה לזמן התעסקות רב בכדי שהעני ירגיש כי גם בקורבנו נעשית עבודה. וזה לא קורבן כניתן כלאחר יד.
 
הסולת שאנו מכירים היא הגריסים המופקים בתהליך הפרדת גרעין החיטה והטחינה שלו לקמח. אלו החלקים הקשים יותר של גרגר החיטה. הסולת היא גוש קמח עבה בקוטר רבע עד שלושת רבעי המילימטר ה"נופל" בשלבים הראשונים של הטחינה ממרכז גרעין החיטה. כמות הסולת המתקבלת היא בדרך כלל כ־3 עד 5 אחוזים מנפח הגרעין. בארץ הסולת לבנה ומיוצרת מחיטה קשה. בחו"ל מייצרים את הסולת מחיטת דורום (שממנה מייצרים גם פסטה) בעלת גוון צהבהב.
 
מהסולת ניתן להכין דייסה. במטבח הצפון אפריקאי השימוש הרווח בסולת הוא להכנת קוסקוס ומיני קינוחים מתוקים. במטבח הכורדי  נוהגים להשתמש בין היתר בסולת לציפוי קובה, אם כי נפוץ יותר השימוש בבורגול. בזכות אופייה הגרגירי של הסולת תכונות ספיחת המים שלה שונות מאלו של הקמח, הסולת סופחת אליה נוזלים ונוצר מעין בצק שנועד להכנת כופתאות מסוגים שונים. במטבח המרוקאי מאדים את הסולת ועושים את הקוסקוס. הסולת סופחת אליה נוזלים באיטיות ובעדינות וכך מצליחים לקבל את המרקם הגרגרי .עוגת סולת נפוצה בגרסאות שונות בקרב עמי המזרח התיכון. במטבח היהודי יש העושים עוגת סולת לשבירת הצום.
 
בין שמותיה: בסבוסה (במצרים), ספרה, טישפישטי, שאמאלי (ביוון).
 
ניתן לקנות כיום גם קוסקוס אינסטנט שמוסיפים לה תבלינים שמן ומים רותחים ממתינים להספגות הנוזלים ומפוררים לגושים זעירים.
 
סלט קוסקוס חמוציות ועלי בייבי (10 סועדים)
שקית קוסקוס אינסטנט בגודל בינוני
4 כפות שמן
חצי כפית  זנגויל טחון
2 כפיות אבקת מרק
חצי כפית מלח
קורט פלפל לבן
2.5 כוסות מים רותחים
30 גרם צימוק שחור
100 גרם חמוציות

פורטל מורשת
דף הבית
אודות
צור קשר
הוסף למועדפים
הפוך לדף הבית
רישום חברים
מפת האתר
ראשי
שאל את הרב
שיעורי תורה
לימוד יומי
לוח שנה עברי
זמני היום
זמני כניסת ויציאת השבת
רפואה שלמה - רשימת חולים לתפילה
פורומים
שידוכים
תיירות
שמחות
אינדקס
ערוצי תוכן
יהדות
מידע יהודי
חדשות
דעות
משפחה
תרבות
אוכל
קניות
כלים
פרסמו אצלנו
במה ציבורית
המייל האדום
בניית אתרים
סינון אתרים
RSS
דרושים
תיק תק – פיתוח אתרים לביה"ס
לוח שנה עברי
זמני היום וזמני כניסת ויציאת השבת
מגשר גירושין
אינדקס אתרי יהדות
אינדקס אתרי חינוך
בית מדרש | מידע יהודי | פרשת השבוע | מאגר השיעורים | לוח שנה עברי | אנציקלופדיית יהדות | חדשות | תרבות | אוכל | קניות | אינדקס אתרים | רפו"ש | שו"ת | פורומים | שידוכים | שמחות | תיירות | במה ציבורית | בניית אתרים | סינון אתרים | דף הבית | הוסף למועדפים | אודות | צרו קשר | RSS | פרסמו אצלינו | דרושים
© כל הזכויות שמורות ל SafeLines