יהדות
הפוך לדף הבית
יהדות מידע יהודי חדשות דעות משפחה תרבות אוכל נשים חינוך






אוכל

דף הבית » אוכל » כשרות עדכונים מנהגים ועוד... » במלח תמלח


במלח תמלח


18/03/2010
וכל קרבן מנחתך במלח תמלח - מדוע מולחים דוקא במלח? ומהו מקורו? וגם מתכון בטטות במלח גס


יג וְכָל-קָרְבַּן מִנְחָתְךָ בַּמֶּלַח תִּמְלָח וְלֹא תַשְׁבִּית מֶלַח בְּרִית אֱלֹהֶיךָ מֵעַל מִנְחָתֶךָ עַל כָּל-קָרְבָּנְךָ תַּקְרִיב מֶלַח (פרשת ויקרא)
 
פסוק זה בא להדגיש כי לא רק על קורבן המנחה יש לשים מלח, אלא על כל הקורבנות. אחד ההסברים לגבי נתינת המלח על הקרבן היא שהמלח נועד להפריד ולהבדיל את הקרבת הקורבנות שלנו משל הקרבת הקורבנות אצל הגויים. שטעו ודווקא הדם של הקרבן הוא שהיה חשוב אצלם. ואילו אנו רוצים להמעיט את הדם ולכן אנו שמים מלח, שיספח את הדם.
 
בשלושה מקומות היו ממליחים את הקורבן בעזרה, בדרך למזבח ובמזבח. המלח היה מלח סדומית שהביאו מהר סדום שהיה  משל הציבור ולא משל מביא הקורבן. המלח אוכסן בלשכה מיוחדת שנקראה לשכת המלח.  
המלח שימש גם להכנת הקטורת בבית המקדש וכמובן שהשתמשו במלח סדומית שהיה מלח טהור ואיכותי.
 
מדוע דווקא מלח? מסופר שביום השני לבריאת העולם, כשהקב"ה הפריד בין מים תחתונים לעליונים, פנו המים התחתונים ומחו שהם אינם קרובים להקב"ה . אמר להם הקב"ה בגלל שמחיתם לשם שמים המלח השוכן במים התחתונים כלומר הים שממנו מפיקים את המלח, יעיד על הברית שקיימת בין הקב"ה לאדם. כפי שהמלח על פי תכונותיו נשמר לאורך ימים וגם משמר את הבשר או כל אוכל אחר לאורך מספר ימים, שהרי אם לא נשים מלח, הבשר יתעפש ולא ישמר.
 
המלח הוא המעיד על הברית השמורה  עם הקב"ה ובעת הקרבת הקורבן שהיא כפרת האדם על עוונותיו נשים מלח, שנאמר: "ולא תשבית מלח ברית אלהיך". המלח יש לו תכונה נוספת שאם מוסיפים ממנו הוא משנה את התבשיל. אם שמים במידה הוא הופך את הדבר לטעים ואם שמים יותר מדי הוא הורס את התבשיל. אנו מקריבים להקב"ה קורבן שהוא אינו תפל אלא טעים כפי כבודו של הקב"ה, כפי שלא נביא לפני מלך ממאכל שאינו טעים ותפל. כמו כן, המלח מוזכר במקורותינו כדבר מסוכן לעיניים ולכן תיקנו חז"ל את ההלכה של מים אחרונים.
 
בימי קדם, כשעשו בריתות זרעו מלח ואמרו כמו שלמלח אין זרע כך גם מי שיפר ברית זאת לא יהיה לו זרע, זו הייתה גם פעולת עונשין חמורה כנגד אויבים שהיו זורעים מלח באדמה שאחר כך לא יכלה להצמיח כלום. המלח גם היה כחלק מטקס קבלת פנים לאנשים חשובים ומתקיים במספר מקומות עד היום יוצאים לקראת אדם או רב חשוב בלחם ומלח. גם בספר בראשית אצל לוט מצאנו כשבאו אליו המלאכים לקראת הפיכת סדום, הוא קיבל אותם ואפה להם מצות כפי שרש"י אומר שפסח היה. על פי האגדה לוט ביקש מאשתו להביא מלח, אמרה לו: גם את המנהג הרע הזה אתה מביא לכאן, והלכה בכוונה לשכנים לבקש מהם מלח בכדי שיבינו שיש אצלם אורחים. ולכן דווקא במלח לקתה והפכה לנציב מלח, שמסופר שהיו השוורים מלחכים את גופה מהראש לרגלים מבוקר עד ערב ובבוקר חזרה לגודלה הטבעי.    
 
מלח הבישול מורכב משני יסודות כלור שהוא גז ונתרן שהוא מתכת. את המלח כורים במכרות מלח אך בעיקר מפיקים אותו מן הים שהריכוז בהם 3% ומי ים המלח הריכוז הוא 30%. האדם חייב לצרוך מלח בכדי לשמור על מאזן הנוזלים בגוף, אך כמובן בצריכת יתר יש השפעות מזיקות כגון לחץ דם גבוה.
 
בעבר המלח היה יקר המציאות עד כדי הפיכתו כאמצעי תשלום כמו הכסף כיום. בעבר שילמו שכר בשקיות של מלח לחיילי רומא או הטילו מס כבד שהשליטה במסחר המלח הייתה בידי המלך. החשיבות של המלח נבעה מהסיבה כי זו הייתה הדרך היחידה לשמר מזון לאורך זמן. אפילו בימים קדומים מאוד כשהאדם צד חיה גדולה הוא היה חייב לאכול ממנה מהר לפני שתתקלקל. עד שהבין שאפשר לשמר את הבשר על ידי מליחתו. מאחר והמלח סופח את הדם והנוזלים האחרים מהמזון וכאשר אין לחיידקים את התנאי של לחות הם אינם יכולים להתרבות זו הייתה   גם דרכם היחידה של המלחים שבים לשמר את האוכל שהם לקחו איתם במסעותיהם. כגון בשר משומר, דגים מלוחים, מלפפונים כבושים במלח או כרוב .
 
בישראל מפיקים מלח בבריכות אידוי בים התיכון וכמוצר לוואי של ייצור האשלג בים המלח.
 
מה לא נאמר על תפקידו של המלח במטבח. גם אם נשים תבלינים, אם נשכח לשים מלח התבלינים לא יורגשו. אנו מוסיפים מלח אפילו באפיית עוגות מתוקות כי אם לא נוסיף משהו בעוגה יהיה טפל. גם פסטה מבשלים במי מלח. במלח יש לנהוג בעדינות עוד לא מצאתי דרך להוציא מלח מתבשיל, לכן כדאי לשמור את הוספת המלח לקראת הסוף במיוחד ברטבים שעומדים על האש זמן רב והם מצטמצמים ואז אם הוספנו מראש כמות גדולה של מלח המליחות מורגשת מאוד.
 
לפני שנים הסתובבו בארץ שפים שהחזיקו במזוודה שלהם סודות לגבי המלח אתו הם הוסיפו לתבשיליהם הם ייבאו לארץ שילובים שונים וטעמים שונים של מלח. כיום ניתן למצוא על המדפים טעמים שונים של מלחים כגון: פתיתי מלח שחור, פתיתי מלח לבן, פתיתי מלח רוזמרין, פתיתי מלח מעושן, פתיתי מלח בניחוח לימון ופתיתי מלח צ'ילי .
 
מצורף מתכון - בטטה שלמה על מצע מלח גס מוגש עם רוטב טחינה צ'ילי מתוק
 
  •  שמים על תבנית בטטות שלמות גדולות שלא קילפנו אותם.
  • מחממים את התנור ל 220 מעלות.

פורטל מורשת
דף הבית
אודות
צור קשר
הוסף למועדפים
הפוך לדף הבית
רישום חברים
מפת האתר
ראשי
שאל את הרב
שיעורי תורה
לימוד יומי
לוח שנה עברי
זמני היום
זמני כניסת ויציאת השבת
רפואה שלמה - רשימת חולים לתפילה
פורומים
שידוכים
תיירות
שמחות
אינדקס
ערוצי תוכן
יהדות
מידע יהודי
חדשות
דעות
משפחה
תרבות
אוכל
קניות
כלים
פרסמו אצלנו
במה ציבורית
המייל האדום
בניית אתרים
סינון אתרים
RSS
דרושים
תיק תק – פיתוח אתרים לביה"ס
לוח שנה עברי
זמני היום וזמני כניסת ויציאת השבת
מגשר גירושין
אינדקס אתרי יהדות
אינדקס אתרי חינוך
בית מדרש | מידע יהודי | פרשת השבוע | מאגר השיעורים | לוח שנה עברי | אנציקלופדיית יהדות | חדשות | תרבות | אוכל | קניות | אינדקס אתרים | רפו"ש | שו"ת | פורומים | שידוכים | שמחות | תיירות | במה ציבורית | בניית אתרים | סינון אתרים | דף הבית | הוסף למועדפים | אודות | צרו קשר | RSS | פרסמו אצלינו | דרושים
© כל הזכויות שמורות ל SafeLines