יהדות
הפוך לדף הבית
יהדות מידע יהודי חדשות דעות משפחה תרבות אוכל נשים חינוך






אוכל

דף הבית » אוכל » כשרות עדכונים מנהגים ועוד... » פרשת כי תשא


פרשת כי תשא


03/03/2010
מהו אותו קינמון הכתוב בפרשה וכיצד משתמשים בו כיום? ואיך לא, מתכון לעוגיות גבינה וקינמון


"ואתה קח לך בשמים ראש מר דרור חמש מאות וקינמון בשם מחציתו ... חמישים ומאתיים " (שמות ל כ"ג ).
 
אחד המרכיבים של משחת הקודש בה קידשו את כלי המשכן היה הקינמון. חז"ל חלוקים בנסותם לפענח מהו אותו קינמון. רש"י בפרושו על "קינמון בשם"  – "לפי שהקינמון קליפת עץ הוא שהוא טוב ויש בו ריח" והוא מדגיש "ויש שאינו אלא כעץ".
 
אצל הרמב"ן, מופיע פירושו של הרב רבי משה, שהקינמון הוא קשר סליכ"ה ואחרים אמרו שזה עץ הנקרא עוטיי"ב . בבראשית רבה ובמדרש, הוסבר כי חזית קינמון היה גדל בארץ ישראל והיו עיזים וצבאים אוכלים ממנו, כלומר זה מן עשב שבשדה. הרמב"ן מוסיף כי זה תבן מבושם שבערבית נקרא אדבר ובלשון רומא אקיננט. מוסיף רבינו בעל ההלכות במסכת פסחים כי קינמון וסובל דומים לתבן.    
 
גם אם לא נדע מהו  אותו קינמון בדיוק, אנו יודעים, כי בזמן העתיק הייתה תנועה של סוחרים שהעבירו תבלינים ובשמים לאורך הסהר הפורה, מכיוון עירק של ימינו דרך סוריה ארץ ישראל למצרים. כפי שמצוין במכירת יוסף " ... והנה אורחת ישמעאלים באה מגלעד וגמליהם נשאים נכאת וצרי ולט הולכים להוריד מצרימה" (בראשית ל"ז כ"ה) רש"י מפרש, נכאת "כל כנוסי בשמים הרבה קרוי נכאת". כלומר היה מסחר ער בבשמים המופקים מעולם הצומח ובמרקחות שלהם.
 
במחקר, נוטים לחשוב כי הקינמון המופיע אצלנו בפרשה הוא מעץ הקסיה הסינית שחלק גם מזהים אותו עם הקציעה. הקינמון לסוגיו הוא ממשפחת העריים ויש לו כ 50 מינים כגון: הקינמון הציילוני המכונה האמיתי.  עץ זה מגיע גם ל 20 מטר. מקצצים אותו ויוצרים  יחורים.  מקלפים את הקליפה החיצונית של היחורים ומגיעים לשכבה הפנימית שהוא בהירה יותר ואותה חותכים. הטעם של הקליפה הפנימית נובע מהשמן האתרי הנמצא בה. בתהליך ההתייבשות של הקליפה היא מסתלסלת לכדי מקל הקינמון אותו אנו מכירים. תהליך דומה מתרחש עם עץ הקסיה הסיני אך בו משתמשים גם בקליפה החיצונית. לעץ הקינמון יש גם פירות שמורידים אותם במצב בוסרי ומשתמשים בהם בתעשיית המזון, לדברי מתיקה, ליקרים, שוקולד, ומשקאות.
את הקינמון ניתן לקנות כמקל קינמון או כטחון.          
 
את הקינמון אנו מכירים היטב במטבח הן כמילוי לעוגות שמרים ריחניות. והן כתיבול לבשרים מרקים, פונץ' וגם כתיבול לקיגל איטריות או בצימס.
 
הקינמון יכול לשמש לשדרוג מנות מוכרות נסו להוסיף אותו לבלילה של פנקייק, ללחם מטוגן
ואפילו כתיבול מהיר לאוהבי פסטה מתוקה עם סוכר וקינמון.
 
מתכון לעוגיות גבינה וקינמון
 
חומרים:
בצק
4 כוסות קמח
1 גביע שמנת חמוצה
1 חבילה חמאה
 
מילוי:
500 גרם גבינה לבנה 9%
80 גרם חמאה
2 חלמונים
100 גרם צימוקים
3 כפות סוכר
2 כפיות תמצית רום
 
ציפוי:
חצי כוס סוכר
2 כפיות קינמון
 
הוראות הכנה
בצק:
  • לערבב קמח עם החמאה כמו לבצק פריך ולהוסיף את השמנת
  • יש לקרר במקרר לפחות שעה
 
מילוי:
  • לערבב את כל החומרים ביחד.

פורטל מורשת
דף הבית
אודות
צור קשר
הוסף למועדפים
הפוך לדף הבית
רישום חברים
מפת האתר
ראשי
שאל את הרב
שיעורי תורה
לימוד יומי
לוח שנה עברי
זמני היום
זמני כניסת ויציאת השבת
רפואה שלמה - רשימת חולים לתפילה
פורומים
שידוכים
תיירות
שמחות
אינדקס
ערוצי תוכן
יהדות
מידע יהודי
חדשות
דעות
משפחה
תרבות
אוכל
קניות
כלים
פרסמו אצלנו
במה ציבורית
המייל האדום
בניית אתרים
סינון אתרים
RSS
דרושים
תיק תק – פיתוח אתרים לביה"ס
לוח שנה עברי
זמני היום וזמני כניסת ויציאת השבת
מגשר גירושין
אינדקס אתרי יהדות
אינדקס אתרי חינוך
בית מדרש | מידע יהודי | פרשת השבוע | מאגר השיעורים | לוח שנה עברי | אנציקלופדיית יהדות | חדשות | תרבות | אוכל | קניות | אינדקס אתרים | רפו"ש | שו"ת | פורומים | שידוכים | שמחות | תיירות | במה ציבורית | בניית אתרים | סינון אתרים | דף הבית | הוסף למועדפים | אודות | צרו קשר | RSS | פרסמו אצלינו | דרושים
© כל הזכויות שמורות ל SafeLines